Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De meeste toeristen in Istanbul hebben een hotel in Sultanahmet of in Beyoglu, en als ze naar een hamam willen, vragen ze zich af welke ze moeten kiezen in de buurt van het hotel. Mijn advies zou zijn: laat die luxe toeristenhamams links liggen, neem de boot naar Üsküdar en ga naar de Çinili Hamam. Niet luxe, wel schoon, nauwelijks bezocht door toeristen en volop door doorsnee Istanbullu’s, en gegarandeerd een hamam-ervaring zoals die bedoeld is. En na de hamam voel je je zo schoon en fris en gezond, dat het geen probleem is dat ze in Üsküdars meest traditionele restaurant, Kanaat Lokantasi, geen alcohol schenken.

De hamam is niet ver van mijn huis en ik loop er meestal naartoe. Vanaf de haven van Üsküdar is het wel een erg stijle klim, dus dat raad ik niet aan. Een taxi (voor pakweg 5 lira) is handiger, en vraag de chauffeur dan je naar ‘Tsjinili Hamam’ te brengen, in de buurt Bağlarbaşı, wat je uitspreekt als ‘Baalarbasju’. Nog beter: neem de bus! Ga bij aankomst in Üsküdar vanaf de boot meteen rechtsaf, tot je bij een rommelig busstation naast een bouwplaats komt. Vraag bij bussen die op het punt staan te vertrekken of ze naar Capitol gaan (iedereen kent Capitol en de meeste bussen die hier vertrekken komen erlangs), en zo ja, spring erin. Stap uit als je rechts Capitol winkelcentrum ziet verrijzen.

Je kunt natuurlijk even bij Capitol naar binnen gaan voor het authentieke
Turkse winkelcentrumgevoel, maar meteen koers zetten richting hamam kan ook. Loop terug in de richting waar de bus vandaan kwam, steek de straat over en loop rechtdoor Allame Caddesi in. Gewoon de straat blijven volgen, hou bij een tweesprong rechts aan, de straat die het meest stijl naar beneden gaat. Je passeert winkels en rechts een Armeense kerk. Na de winkels kom je op een kruispunt met op een hoek de koepels van een oude moskee. Ga daar rechts, en even later zie je de hamam aan je linkerhand. De ingang aan de weg is voor mannen, de vrouweningang is achterom – ja, gescheiden badderen dus. Het is een korte en makkelijke wandeling, die natuurlijk meer Üsküdargevoel geeft dan een taxiritje.

De hamam is echt historisch: hij werd gebouwd in 1640. Ik kan een ‘totale behandeling’ aanbevelen: je laten wassen met een berg zeepsop en een massage. De vrouwen die hier werken spreken geen vreemde talen, maar met gebaren kom je er wel: draai je om, zitten, liggen, dat zijn zo ongeveer de basics. Je kunt ook een doek huren om om je lijf te wikkelen. De meeste vrouwen dragen alleen een onderbroek, sommigen ook een beha en de hele conservatieven een badpak. Je kunt hier makkelijk een uur of anderhalf doorbrengen, en dan ben je niet meer kwijt dan 25 lira (11 euro).

Teruglopen naar het centrum van Üsküdar is vanaf de hamam een eitje: volg dezelfde weg, Cavusdere Caddesi, verder naar beneden. Beneden in het centrum neem je willekeurig welke straat rechts en dan kom je vanzelf in de buurt van Üsküdars oudste en beroemdste restaurant, Kanaat Lokantasi. Het restaurant zit aan de Selman-I Pak Caddesi, een grote straat dichtbij de haven die makkelijk te vinden is op je plattegrond. Mocht je al lopend langs een moskee komen, neem dan vooral even de tijd de binnenplaats op te gaan, want dat zijn vaak fijne oases van rust in de drukte van het centrum. Kanaat werd geopend in 1933 en serveert traditionele Ottomaanse gerechten. Het publiek: van alles wat. Jonge stellen, grote families, alleeneters van alle leeftijden en groepen vrienden.

Niet alleen vleesliefhebbers komen in Kanaat aan hun trekken, ook vegetariërs
worden hier blij want er ruime keus in groentegerechten. Je kunt je keuze maken uit het menu, maar ook naar de vitrines lopen en daar aanwijzen wat je wilt eten. Wat je ook kiest, begin vooral met een mercimek corbasi  (linzensoep), die is heerlijk hier. Ik neem nooit een dessert want ik hou niet van dat hele zoete, maar vrienden die wel voor een toetje gaan, zijn altijd enthousiast. En ik geef toe: het enorme dessert-aanbod ziet er prachtig uit. En na het toetje? Dan sluit je het maal natuurlijk traditioneel af met thee! Trouwens, denk niet dat je hier een hele avond zoet bent met dineren. Doorgaans sta je met pakweg drie kwartier weer buiten.

Vanaf Kanaat is het maar vijf minuten lopen naar de boten naar Eminönü en Besiktas/Kabatas, dus dat is makkelijk met je buik rond. Ik hoop dat mijn serie Üsküdar voor beginners je heeft helpen genieten van ‘mijn’ stadsdeel!

Üsküdar voor beginners (1): Kuzguncuk
Üsküdar voor beginners (2): Şakirin Camii
Üsküdar voor beginners (3): markt en tweedehands spul

2 Comments »

2 Responses to “Üsküdar voor beginners (4): historische hamam, historisch restaurant”

Comments

  1. karine aug 11 2009 / 12am

    ja, uitstekende hammam!

Blog posts on this article

  1. Honderd uur wonen in Istanbul at Journalist in Turkije mrt 13 2010 / 8pm

    [...] aan de koepelvormen op het dak. Mijn vaste hamam zit in de wijk waar ik woon, Üsküdar, en heet de Çinili Hamami, gebouwd in 1640. Adres: Murat Reis Mahallesi, Çavusdere Caddesi. All in pakket kost 25 lira, en da’s toch mooi [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel