Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De kwestie met toeristen is vaak dat ze specifiek ‘ergens naartoe’ willen, terwijl Istanbul nou echt zo’n stad is waar je ook gewoon heerlijk rond kunt dwalen. Maar ik geef toe, in Üsküdar kun je wel verstrikt raken in drukke straten met veel verkeer, zonder te weten waar je nou links of rechts moet om in wat leukere straten terecht te komen. Dus is mijn tip naar een specifieke plek te gaan waar je óók gewoon lekker rond kunt dwalen: de Üsküdarse zaterdagmarkt. (Die dus sinds het weekend na dit blogje ineens veranderd is in de vrijdagmarkt, waarvan akte! - update zaterdag 4 juli)
Zoek op je kaart de Balaban Caddesi op, die begint bij de haven van Üsküdar. Loop die in, en even later gaat die straat over in de Hakimiyeti Milliye Caddesi. Loop die af tot het eind, waar verschillende straten samenkomen. Daar zie je vanzelf de ingang van de markt.
Wat er zo fijn aan is? De verscheidenheid aan spullen: de hoofddoekkraam pal naast de overweldigend kleurige beha-kraam, de kraam met een enorme berg sjaals waar vrouwen massaal induiken om net dat éne motiefje of die éne kleur te vinden, de kraampjes met zulke wonderlijke keukenbenodigdheden dat je je afvraagt wat je ermee moet (maar dat kan ook mijn gebrek aan keukenervaring zijn), de kilo’s groente en fruit die constant nat gehouden worden zodat ze er altijd vers en fris uitzien. Dan: de prijzen. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst. En natuurlijk: de mensen. Doodgewoon Üsküdars volk, niks geen opsmuk, en toeristen zie je eigenlijk niet op deze markt.
Trouwens, Üsküdar heeft ook tweedehands zeker wat te bieden. Dichtbij de markt, dus dat is handig. Als je uit de markt komt (op dezelfde plek als je erin ging), zie je rechts de rode AK Bank. Neem het straatje direct na de AK Bank rechts, dan de eerste links, dat is een mooi straatje met veel bomen. In de hele straat zitten een paar antiekwinkeltjes, maar op het eind zie je aan de linkerkant een gebouw met vele ‘antikcilar’ – antiekhandelaren dus. Er zijn winkels met groot meubilair, maar ook winkeltjes met spul dat in iedere tas past. Geniet!

Lees ook aflevering 1 (over Kuzguncuk) en 2 (over de Şakirin Moskee)

5 Comments »

5 Responses to “Üsküdar voor beginners (3): markt en tweedehands spul”

Comments

 1. Brigit Kooijman jul 03 2009 / 9am

  Hartstikke leuke serie, F., dat Üsküdar voor beginners. Om redenen die ik je nog weleens zal vertellen, begint mijn Turkofilie barstjes te vertonen, maar als ik dan jouw blog lees, heb ik gelijk weer zin om naar Istanbul te gaan.

 2. Dayon jul 04 2009 / 11am

  Hallo Frederike,

  De zaterdagmarkt is sinds 3 juli de vrijdagmarkt geworden. Haberin olsun!

  Groetjes Dayon

 3. Fréderike Geerdink jul 04 2009 / 12pm

  @Dayon: Ja, ik ontdekte het vanmorgen toen ik er naartoe wilde, wat een toeval ;-) Dank voor je info!

 4. Dayon jul 04 2009 / 7pm

  Şans….

  Graag gedaan

Blog posts on this article

 1. Üsküdar voor beginners (4): historische hamam, historisch restaurant at Journalist in Turkije aug 24 2009 / 5pm

  [...] Üsküdar voor beginners (1): Kuzguncuk Üsküdar voor beginners (2): Şakirin Camii Üsküdar voor beginners (3): markt en tweedehands spul [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel