Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Over mij

Na bijna 15 jaar journalistiek in Nederland, besloot ik eind 2006 mijn werkveld te verleggen naar Turkije. Mijn eerste Turkije-verhaal – over verschillende generaties vrouwen in een centraal-Anatolisch stadje – maakte ik in het najaar van 2004. De eerste jaren woonde en werkte ik vanuit Istanbul, sinds de zomer van 2012 houd ik kantoor in Diyarbakır, de grootste Koerdische stad in het zuidoosten van het land. Daar ben ik de enige buitenlandse correspondent.
Behalve voor Nederlandse media, publiceer ik steeds meer in het Engels, onder meer in The Independent en op Beaconreader.

In februari 2014 kwam mijn boek ‘DE JONGENS ZIJN DOOD’ uit. Het gaat over het bombardement van Uludere, waarbij op 28 december 2011 34 Koerdische jongens en mannen om het leven kwamen. Ik bezocht Uludere vele malen, praatte met overlevers en nabestaanden en onderzocht de achtergronden van het incident: wat gebeurde er precies die nacht, en waarom? Op zoek naar een diepere waarheid dook ik ook de geschiedenis van de Koerden in Turkije in. Ik ben wereldwijd de enige onafhankelijke journalist die zich zo heeft vastgebeten in het bombardement. Je kunt het boek hier bestellen!

Tussen 2007 en 2013 was ik de vaste Turkije-correspondent van persbureau ANP. Heerlijk samengewerkt, maar na zeven jaar vond ik het mooi geweest. Er is een andere vaste opdrachtgever voor in de plaats gekomen: Dichtbij Nederland, een radio-programma van de NTR in samenwerking met de Moslimomroep. Ik praat luisteraars bij over het nieuws in Turkije en maak korte radio-reportages.

Daarnaast schrijf ik geregeld voor de Groene Amsterdammer, Wordt Vervolgd, Opzij, Nrx.next en vele anderen – klik hier voor een hele lijst. Mensenrechten (en de Koerdische kwestie in het bijzonder), vrouwenlevens, minderheden en politiek zijn daarbij mijn voornaamste aandachtsgebieden. Voor mij blog over Koerdische zaken kun je terecht op mijn site KurdishMatters.
Wil je elke week een exclusief verhaal over de Koerdische kwestie? Dan kun je je abonneren op mijn pagina op Beaconreader! Kost slechts 5 dollar per maand, en daarvoor krijg je, behalve maandelijks vier exclusieve verhalen, óók toegang tot alle andere schrijvers op Beacon. Met een abonnement blijf je niet alleen prima op de hoogte van wat er in de wereld speelt, maar steun je ook de onafhankelijke journalistiek!

Inmiddels meng ik me in het Turkse debat over de Koerdische kwestie – zie hier een lijstje voor media-optredens sinds 2011. Sinds januari 2014 heb ik een vaste wekelijkse column op de nieuwe en snelgroeiende onafhankelijke journalistieke site DIKEN (‘Doorn’). Zoek op de site op ‘Geerdink’ en je krijgt alle columns netjes op een rijtje!

Contact? Dat kan via f.geerdink AT gmail.com, of bel +90538 983 1872. Mijn Skype-naam is frederikegeerdink. Volg mij ook op Twitter of bevriend mij op Facebook!

Colofon:
Website: Lex Thoonen, Peng Web Design
Fotografie home page: Arjen Zwart
Turkse tekst: Eser Tözüm

 

Snel