Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Het toeristenseizoen is losgebarsten, en ik moet altijd een beetje lachen als ik ze van de boot zie komen in het stadsdeel waar ik woon, Üsküdar. Staan ze daar, met een stadsgids in de hand wat verwilderd naar het idiote verkeer te kijken en naar de bouwput voor Marmaray, de tunnel onder de Bosporus die de twee kanten van de stad gaat verbinden. Ik weet wel zeker dat heel wat toeristen meteen weer rechtsomkeert maken naar waar ze vandaan komen, maar ik zou zeggen; geef Üsküdar een kans! Het is een beroemd en, jawel, prachtig stadsdeel, maar alleen als je bereid bent ietsje verder te kijken dan die eerste aanblik. Mijn eerste suggestie zou zijn: sla linksaf als je van de boot komt en volg de kustweg. Bestemming: Kuzguncuk, een Üsküdarse wijk. Je kunt elke bus of dolmuş die richting het noorden gaat nemen en de chauffeur vragen je in Kuzguncuk uit te laten stappen – dat is na pakweg vijf tot tien minuten rijden bij stoplichten met een banketbakkerij op de hoek. Kuzguncuk staat bekend om zijn mix van culturen, wat mooi tot uiting komt in de gebroederlijk naast elkaar gebouwde moskee en kerk ietsje verderop aan de kustweg. Op de plek waar je de bus uitstapt, is links meteen een leuk pleintje, waar je zittend op een bankje thee kunt laten komen uit het café o pde hoek. Als je tegenover dat pleintje de straat ingaat (de straat met de taxistandplaats op de hoek), dan zie je vanzelf ietsje verder aan je rechterhand een Syrisch-orthodoxe kerk met een heerlijk rustige binneplaats. Dwaal gewoon lekker rond door de straten van dit wijkje, vergaap je aan de prachtig gerestaureeerde oude Istanbulse houten huizen, geniet van de mix van bewoners en laat vooral ook de straatjes met vervallen oude huizen niet links liggen. En dan? Terug naar de kustweg, en verder lopen richting noorden, in de richting van de Bosporusbrug. Daar zijn een paar parkjes pal aan het water, waar altijd mensen staan te vissen en families aan het picknicken zijn. Strek je benen op het grasveld, bestel een thee (er loopt altijd wel een theemannetje rond) en zie de schepen, veerpontjen en bootjes langsvaren in de zomerzon. Toeristen komen er nauwelijks in deze parkjes en dat maakt het extra bijzonder!

5 Comments »

5 Responses to “Üsküdar voor beginners (1): Kuzguncuk”

Comments

 1. AKO mei 26 2009 / 12am

  ik heb nu al zin om je aanwijzingen te volgen!

 2. Mozak mei 26 2009 / 11am

  Kuzguncuk is mijn favoriete plekje in Üsküdar. Overigens staat de kerk niet iets verderop, maar komt juist vóór de moskee, komend vanuit Üsküdar. Ze staan vlak naast elkaar. En het is geen Syrisch-orthodoxe, maar Armeense kerk: Surp Krikor Lusavoriç (http://www.surpkrikorlusavoric.com/). Een mooi kerkje is het. Er wordt nog iedere woensdagochtend een kerkdienst gehouden. Helaas mag je er, zonder toestemming van het patriarchaat, binnen geen foto’s maken.

  Wat Kuzguncuk verder zo bijzonder maakt, is het feit dat er twee Grieks-orthodoxe kerken en wel drie synagoges zijn, waarvan er een bij de joodse begraafplaats staat. De meeste toeristen hebben het pittoreske plaatsje nog niet ontdekt, en wat mij betreft, mag dat zo blijven!

 3. Fréderike Geerdink mei 26 2009 / 12pm

  Thanks Mozak, Armeens dus, oké ;-) En ik bedoelde, ‘de kerk en de moskee staan sámen iets verderop aan de kustweg’, dus ietsje verderop vanwaar je de bus uitstapt. Zeker in dit weer is het zo héérlijk om daar lekker rond te lopen, hmmm, binnenkort maar weer eens gaan!

Blog posts on this article

 1. Üsküdar voor beginners (3): markt en tweedehands spul at Journalist in Turkije jul 02 2009 / 10am

  [...] ook aflevering 1 (over Kuzguncuk) en 2 (over de [...]

 2. Üsküdar voor beginners (4): historische hamam, historisch restaurant at Journalist in Turkije aug 05 2009 / 10am

  [...] Üsküdar voor beginners (1): Kuzguncuk Üsküdar voor beginners (2): Şakirin Camii Üsküdar voor beginners (3): markt en tweedehands spul [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel