Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Op 28 december kwamen bij een luchtaanval van het Turkse leger 35 burgers om het leven. De slachtoffers kwamen uit de dorpen Gülyazi en Ortasu, in het district Uludere in de zuidoostelijke provincie Sirnak.

In twee weken tijd heb ik er zeven verhalen over geschreven. Een deel daarvan is gebaseerd op wat ik zag en hoorde in Gülyazi, waar ik een paar dagen na het bloedbad naartoe ben gegaan. Sommige verhalen schreef ik voor media waar ik voor werk, andere speciaal voor deze site. Ik veeg ze hier in chronologische volgorde bij elkaar, om je een idee te geven van wat er is gebeurd.

Voor het ANP:
‘Turkse TV mag nieuws niet brengen’

Voor deze site:
Uludere onderzoek, of: de kuiltjes in onze gedachten

Voor het ANP:
Nabestaanden Uludere willen geen schadevergoeding

Voor deze site:
De dorpswachten van Uludere
Hij ging voor een computer
Wie redde de gouverneur?

Voor jongerenkrant 7Days:
Kinderen in zuidoost Turkije: smokkelen om te overleven

Op 10 januari publiceerden de Turkse NGO’s Insan Haklari Dernegi (Mensenrechten Associatie) en Mazlum-Der een rapport over het bloedbad van Uludere. Geen van de betrokken autoriteiten verleende medewerking aan het onderzoek. Het rapport bevat een lijst vragen die om een antwoord schreeuwen, en stelt dat de Raad van Europa en de Verenigde Naties het incident zouden moeten onderzoeken.

Dat gaat nooit gebeuren. Sinds Turkije’s onafhankelijkheidsoorlog, die in 1923 leidde tot de stichting van de republiek Turkije, heeft Turkije een diepgeworteld wantrouwen tegen buitenlandse bemoeienis. De regering zal nooit toestaan dat een buitenstaander in haar zaken gaat zitten wroeten. Al helemaal niet in dit geval, waarin de autoriteiten geen enkele intentie hebben de waarheid boven tafel te krijgen. Al snel na het bombardement werden sommige documenten bestempeld als ‘vertrouwelijk’ – waarmee de doofpot een feit was.

Mijn conclusie: de waarheid over Uludere zal nooit boven tafel komen, en de verantwoordelijken zullen nooit worden gestraft.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Historische handdruk at Journalist in Turkije jun 09 2012 / 10am

    [...] over deze onderwerpen? We weten al hoe Erdogan omgaat met Uludere – lees dit nog even, en dit. Erdogan staat vierkant achter het KCK-onderzoek. Kilicdaroglu heeft de KCK-processen nooit [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel