Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL (ANP) – De frustratie over toenemende censuur wordt bij Turkse journalisten steeds dieper gevoeld. Bij groot nieuws dat raakt aan de strijd tegen de Koerdische PKK, komen er meteen telefoontjes uit regeringscentrum Ankara, met instructies. Zo ook vanmorgen, bij het nieuws dat bij een Turkse luchtaanval in Koerdisch gebied 35 burgers zijn omgekomen. Een journalist bij een groot TV-station vertelt op voorwaarde van anonimiteit: ‘We mogen het nieuws niet brengen, punt. Sommige redacteuren zijn in tranen, deze poppenkast is onverdraaglijk.’

Geen enkel groot Turks TV-station rept donderdagochtend over het belangrijke nieuws. Pas eind van de ochtend was er enige aandacht voor: de officiële verklaring van het leger werd uitgezonden. Daarna wordt het nieuws precies zo gebracht als de regering het wil. De stilte heeft alles te maken met een bevel van premier Erdogan, die onlangs alle mediabazen ontmoette en ze opdroeg de regering niet tegen de werken in de strijd tegen de Koerdische PKK.

Geen dodenaantallen

Een journalist bij een groot Turks TV-station, die spreekt op voorwaarde van anonimiteit, laat weten dat er bij nieuws over de strijd tegen de PKK een telefoontje uit Ankara komt, van het kantoor van premier Erdogan of een ander ministerie. De regering waarschuwt ,,de hoofdredacteur geen beelden van de aanval te laten zien en geen dodenaantallen te noemen. We mogen ook niet de rode ‘banner’ gebruiken met ‘breaking news’, of het in de nieuwslijn onder in beeld brengen. Hetzelfde geldt voor de website”. Omdat in Turkije de internationale stations als BBC World of Al Jazeera niet veel worden bekeken, blijft een groot deel van de Turken ongeïnformeerd.

De Internationale Federatie van Journalisten heeft net gisteren een statement de deur uit gedaan over censuur in Turkije. Woordvoerder Ernest Sagaga laat weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over de situatie: ‘Anti-terreurwetgeving wordt gebruikt om journalisten het zwijgen op te leggen. Iedere journalist die niet de regeringsvisie naar buiten brengt, kan in problemen komen.’

Grenzen

De federatie roept de TV-stations op samen in protest te komen tegen de censuur: ,,Journalisten zouden moeten vechten voor hun onafhankelijkheid”. Tegelijkertijd realiseert hij zich dat de journalisten op de werkvloer weinig in te brengen hebben: de bazen van de TV-stations zijn zakenmannen, geen journalisten, en die is veel gelegen aan goede contacten met de regering.

Redacteuren zoeken de grenzen van deze censuur op door bijvoorbeeld een kort bericht op de website te zetten, maar dat leidt onherroepelijk tot een telefoontje, zegt de bron bij het TV-station: ,,Dan zeggen ze: ‘Het lijkt erop dat je terroristen steunt’. Daar staat een boete of gevangenisstraf op.”

Online kranten meldden de gebeurtenissen in de provincie Sirnak wel. Die zijn voor de regering in Ankara minder belangrijk: de nieuwe edities van kranten komen vrijdag pas uit, en dan is er wel weer ander nieuws. En zo niet, dan is er tijd genoeg het verhaal in het ‘juiste’ perspectief te plaatsen. ,,Dan zal er wel geschreven worden dat er diesel werd gesmokkeld voor de PKK of zo.”

2 Comments »

Blog posts on this article

  1. Uludere-onderzoek, of: de kuiltjes in onze gedachten at Journalist in Turkije jan 05 2012 / 11pm

    [...] horen dat TV-stations directe instructies krijgen uit Ankara over hoe ze het nieuws moeten brengen (lees hier mijn verhaal daarover), maar voor de rest ben ik nauwelijks verbaasd. Nadat regeringspartij AKP met een statement kwam, [...]

  2. Uludere twee weken later: een samenvatting en conclusie at Journalist in Turkije jan 15 2012 / 9am

    [...] Voor het ANP: ‘Turkse TV mag nieuws niet brengen’ [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel