Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De derde blogpost over mijn bezoek deze week aan Gülyazi, in het district Uludere, waar 35 burgers omkwamen bij een bombardement door het Turkse leger. Lees hier een blog over dorpswachten, en hier eentje over smokkelen.

‘Kijk’, zegt C., één van de mensen waarmee ik deze week in Uludere was, terwijl hij naar de kant van de weg wijst. ‘Dat is waar de gouverneur naar beneden vluchtte, heb je dat gezien?’ Ik heb het gezien, de beelden staan op internet. De gouverneur van het district Uludere kwam naar de dorpen Gülyazi en Roboski om de nabestaanden te condoleren, maar hij was op zijn zachtst gezegd niet bepaald welkom. Dorpsbewoners vielen hem aan met hun vuisten en met stenen, en de gouverneur moest daarna naar het ziekenhuis voor een check up. Wat gebeurde er precies?

Als je de Turkse kranten wilt geloven, werden de aanvallers opgehitst door Koerdische politcci, in het bijzonder door BDP parlementslid Hasip Kaplan. Hij waarschuwde AKP-politici niet naar Uludere te komen omdat het niet veilig zou zijn voor ze. Verschillende columnisten en politici reageerden woedend, en beschuldigden Kaplan ervan berdreigingen te uiten. Dat is ook wat de kranten haalde.

Ik vroeg C. en anderen hoe de gouverneur uiteindelijk wist te ontsnappen. ‘Hasip Kaplan greep de megafoon en zei dat de aanval moest stoppen’, is hun antwoord. Ze wijzen waar de gouverneur stond, en waar Kaplan toen hij de megafoon ter hand nam.

Provocateurs

Ik las een interview met de gouverneur in, volgens mij, Radikal, waarin hij zei dat de aanvallers uit andere dorpen kwamen en dat hij zeker wist dat er niemand uit Gülyazi of Roboski bij betrokken was. ‘Ik ken iedereen in deze dorpen’, zo werd hij gequote. Geen van de dorpelingen bevestigt dit. ‘Natuurlijk zegt hij dat ze uit andere dorpen kwamen. Hij kan echt niet zeggen dat wij hem hier niet wilden. Hij zou ons daarmee beschuldigen, en hij weet ook dat het ons dan misschien niet lukt onze jeugd in bedwang te houden als hij zijn gezicht hier weer laat zien.’ ‘Kan hij zich überhaupt nog vertonen?’, vraag ik. Voorlopig niet, is het antwoord. Maar daar missen ze niet veel aan, voegen ze eraan toe: ‘Hij heeft nog nooit iets voor ons gedaan.’

Dus als je Turkse kranten leest, neem je aan dat dit is wat er gebeurde: de gouverneur kwam nabestaanden condoleren, een Koerdische politicus zette dorpsbewoners op tegen de regeringsvertegenwoordiger, en toen kwamen er ‘provocateurs’ uit andere dorpen om rotzooi te schoppen. Een beeld dat totaal past bij de vooroordelen die mensen hebben tegen Koerden en tegen Koerdische politici. Hoe anders wordt het beeld als je de andere kant van het verhaal hoort.

Tijdens de dag hoorden we dat er verschillende dorpelingen waren gearresteerd, inclusief familieleden van slachtoffers. Waarom? Omdat ze de gouverneur hadden aangevallen, en ze waren geïdentificeerd op basis van TV-beelden. Al met al concludeer ik dat het klopte wat de mensen in het dorp me vertelden, en dat het een leugen was van de gouverneur dat de aanvallers ‘van buiten’ kwamen. Hij werd gered door Hasip Kaplan, en door een leugen te vertellen, beschermt hij zichzelf tegen eventuele toekomstige aanvallen.

2 Comments »

Blog posts on this article

  1. Hij ging voor een computer at Journalist in Turkije jan 09 2012 / 1am

    [...] (Ik ben deze week in Gülyazi geweest, één van de dorpen in het district Uludere waar bij een bombardement door het Turkse leger 35 dorpsbewoners omkwamen. Lees hier een stuk dat ik erover schreef voor het ANP, en twee andere blogjes hier en hier.) [...]

  2. De dorpswachten van Uludere at Journalist in Turkije jan 09 2012 / 1am

    [...] meer over de dorpswachten. Klik hier voor de blog over smokkelen, en hier voor die over de [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel