Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Alweer een demonstratie in Turkije tegen de regering Erdogan. Deze keer in Izmir. Eén van de modernste steden van het land; en dat geeft de demonstratie extra passie.

IZMIR – De demonstraties tegen de regering Erdogan volgen elkaar snel op in Turkije. Afgelopen maand kwamen al honderdduizenden demonstranten bijeen in onder andere Istanbul en Ankara, gisteren was het de beurt aan Turkije’s derde stad, Izmir. De leuzen zijn hetzelfde (‘Turkije is en blijft seculier!’ ‘Nee tegen de sharia!’), maar in havenstad Izmir is de sfeer anders. Izmir staat bekend als een van de modernste steden van het land, en dat merk je. “Ik ben hier geboren en getogen”, zegt Gizem Pakna (23), student bedrijfskunde. “Izmir is open en vrij en ik ben bang dat dat verloren gaat als de islamitische partij te veel macht krijgt.” Ze is ook naar andere demonstraties geweest, maar deze in Izmir gaat haar extra aan het hart.

Het water is niet aan te slepen in de straten rond de boulevard van de havenstad in het westen van het land: de temperatuur ligt rond de dertig graden en de meeste demonstranten staan vol in de zon. De terrassen langs de boulevard zitten bomvol met demonstranten die even zitten uit te puffen. Het zijn wat on-Turkse taferelen: vrouwen in halflange strakke broeken of zelfs korte rokken, mannen in korte broeken, blote schouders, mannen en vrouwen die geen thee maar behalve water ook biertjes drinken.
Gizem Pakna – strakke beige broek, kort wit hemdje, slippers – zit ook even op een terras met vier medestudentes. Straks gaan ze verfrist weer naar het plein om verder te demonstreren. “Ik ben hier ook om de rechten te verdedigen die Atatürk (de stichter van de moderne Turkse republiek, red.) vrouwen heeft gegeven. Nu kan ik, zeker hier in Izmir, dragen wat ik wil, maar als de islamisering van de samenleving doorgaat en de AKP meer macht krijgt, moet ik me straks misschien wel bedekken. Ik moet er niet aan denken. Hier in Izmir zijn we ook islamitisch, maar we drinken wel alcohol, ik kan een vriend hebben, ik ga naar feesten en draag graag een korte rok. Zulke vrijheden laat ik me niet ontnemen.”

Zaterdag werd de markt van Izmir getroffen door een bomaanslag waarbij een dode viel en verschillende gewonden; het heeft Gizem en haar vriendinnen er geen moment van weerhouden vanmorgen gewapend met Turkse vlaggen op pad te gaan. “Ik ben niet bang”, zegt Gizem. “De AKP moet bang zijn, met zo veel tegenstand. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat ze geen meerderheid halen bij de verkiezingen in juli. En zeker niet in Izmir.”

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Meisjes uit Izmir at Journalist in Turkije apr 30 2010 / 1pm

    [...] zijn. Trots dat de religieuze AKP er geen voet aan de grond krijgt, trots dat in hun stad een van de grootste anti-AKP-demonstraties ooit werd gehouden, trots dat ze de modernste stad van Turkije [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel