Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De volgende keer dat ik naar Izmir (Turkije’s derde stad, gelegen aan de Egeïsche Zee) ga, neem ik een kort rokje mee. Of schoenen met hakken. Of, nog beter: allebei. Ik was er deze week, en wat voelde ik me onelegant in mijn spijkerbroek en op gympies. Sterker nog: ik wás het. Vergeleken bij de meisjes in Izmir.

Zo worden ze genoemd, de ‘meisjes uit Izmir’: ze staan bekend om hun moderniteit. Ze dragen geen hoofddoek, geen şalvar, geen oude afgetrapte schoenen. Ze dragen shirts zonder mouwen, korte rokjes, hoge hakken, en volgens mij gaan ze dagelijks naar de kapper. Ze staan symbool voor de moderne sfeer in de stad. De bevolking van Izmir is er trots op dat ze ‘gavur’, heiden’, zijn. Trots dat de religieuze AKP er geen voet aan de grond krijgt, trots dat in hun stad een van de grootste anti-AKP-demonstraties ooit werd gehouden, trots dat ze de modernste stad van Turkije zijn.

De moderniteit van Izmir gaat terug tot voor de republiek. Izmir heette toen nog Smyrna en er woonden vooral Grieken en joden, niet veel moslims. Een cosmopolitische stad met veel buitenlanders en een levendige internationale handel. Dat veranderde allemaal aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. Griekenland viel Smyrna binnen, Atatürk gooide ze er weer uit, en de Grieken zetten de stad in lichterlaaie toen ze zich terugtrokken. Smyrna werd Izmir en was voortaan een Turkse stad, met veel minder culturele diversiteit. Maar niet alles veranderde:  Izmir bleef een moderne, levendige stad.

Toch heeft dat moderne ook een andere kant. Veel van deze ‘meisjes uit Izmir’ zien er modern uit, maar zijn qua denkbeelden helemaal niet zo vooruitstreven. Ze verdedigen met verve de nationalistische, seculiere (of: anti-religieuze) principes van de staat, staan sceptisch tegenover veranderingen, zijn nogal overtuigd van hun eigen gelijk en niet bepaald ruimdenkend. Tenminste, degenen die ik gesproken heb, en dat waren er heel wat op vorige keren dat ik in Izmir was, zoals tijdens die grote demonstratie die ik eerder noemde, en tijdens de viering van Internationale Vrouwendag. Hoewel je mij nooit zult horen zeggen dat alle meisjes uit Izmir zo zijn – natuurlijk zijn ze dat niet! – heb ik wel geleerd door de moderne buitenkant heen te kijken.

Nu ik er wat langer over nadenk, lijkt het me eigenlijk beter om geen korte rok en hakken aan te doen, de volgende keer dat ik naar Izmir ga. Misschien moet ik juist in lange rok, en met een hoofddoek. Gewoon om ze een beetje te pesten, die moderne meisjes in Izmir.

7 Comments »

7 Responses to “Meisjes uit Izmir”

Comments

 1. Hans mei 08 2010 / 9pm

  Correctie: de Grieken hadden de stad op 8 September verlaten terwijl de eerste huizen werden afgebrand op de 13e September. Alleen enkele ultra nationalist Turken zeggen dat het de Grieken waren die de stad platbranden.

 2. aydin mei 09 2010 / 3pm

  Beste Hans,

  armeense nationalisten hebben het gedaan . Als bewijs staat het ook waarom geef je de turken de schuld,waarom zouden ze platbranden,Ze wilden niet het huizen en andere kostbaarheden achter laten aan de turkse volk, zo gemeen en haatvol waren de grieken,armeense volk in izmir.
  Beste frederik, waarom wil je een hoofddoek dragen blijf toch je zelf, akp heeft veel slechte dingen veroorzaakt in Turkije.Vooral tayip erdogan die wil geen moderne t urkije, hij is nu hitler in turkije, iedereen is bang om te bellen , als je geen van hun bent kun je nog straf krijgen, schuld dat je ook te maken hebt met ergenekon.

  Als jemet hoofddoek gaat naar izmir maak je je zelf belachelijk, en dat is voor je zelf niet mooi.Blijf eerlijk en modern speel niet met de turkse mensen.

  Fijne weekend.

  Ataturkse vereniging uit nederland

 3. aydin mei 09 2010 / 3pm

  Mogen de Turkse meisjes niet modern zijn beste frederik,

  wil je ze niet modern zien,

 4. Hans mei 23 2010 / 8pm

  Beste Aydin,
  De Grieken of de Armeniers?
  Makkelijk altijd om altijd de ander de schuld te geven, of niet?
  Enfin, overduidelijk bewijs dat de Turken erzelf achter zaten…waarom? Revenge! En gewoon jaloursheid.
  Genoeg gezegd over een conflict van 100 jaar geleden. Zou je toch nog graag wijzen op een article of a friend of mine: Orhan Kemal Gengiz: http://www.todayszaman.com/tz-web/news-210545-109-centerwho-burned-down-izmir-bribyibr-orhan-kemalcengizcenter.html en trouwens, Orhan is een atheist!
  Succes!!

 5. Slade sep 18 2010 / 12am

  Hans, bemoei je met je eigen zaken. Turkije is not your business. Hou je maar bezig met je eigen bloedige geschiedenis. Oude Turkse koeien uit de sloot halen doen wij wel als dat nodig is. Hou jij je maar bezig met de Hollandse…

 6. Ata dec 17 2011 / 3am

  Dag Fréderike

  weer een interresant stukje, en sterk afgesloten..

  Ik heb trouwens mijn uiterste best gedaan om te begrijpen wat men bedoeld met comments die zeggen dat mensen zonder hoofddoek en korte rok wel modern zijn en anders niet. Is dat niet net zo raar als het zeggen dat mensen met hoofddoek geloviger zijn dan mensen zonder? Ik begrijp nu wel beter wat Fréderike bedoeld met het ”niet ruimdenkend” zijn van bepaalde modern look a like meisjes uit Izmir.

 7. Deniz Denizer dec 22 2011 / 2am

  Hé Slade sep 18 2010 / 12am. Doe ‘s normaal jij!

  Waarom mag Hans geen eigen visie/mening hebben op een historisch voorval in Turkije? Waar haal je de onbeschaamdheid/onbeschoftheid vandaan om iemand te willen verbieden een mening over Turkije te hebben en die te uiten?

  Jij doet nu precies hetzelfde als wat de huidige Turkse AKP-regering met z’n eigen bevolking probeert te doen! Mensen de mond proberen te snoeren of nog erger…

  Daar moeten wij eindelijk van af Slade sep 18 2010 / 12am!
  Wij moeten ook af van het afslaan van kritiek door het leveren van kritiek.

  Dus niet de Nederlandse koloniale massaslachtingen in Indonesie opvoeren om de genocides die door de Turken op bijvoorbeeld de Armenen, Koerden, Alevieten en Assyriërs zijn gepleegd te verdedigen of te versluieren.

  Laten we naast kritisch, ook gewoon zelfkritisch, eerlijk en oprecht zijn. Hoe pijnlijk het ook kan of zal zijn! Zo simpel is het! Dat is humaniteit en humane beschaving!

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel