Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Armeense radiozender die de Turkse staatsomroep TRT sinds vorige week in de lucht heeft, is niet te volgen voor Turkse Armeniërs: er wordt uitgezonden in een dialect dat alleen in Armenië wordt gesproken. Er lijkt geen opzet in het spel te zijn, maar er is een intern onderzoek aangekondigd naar de gang van zaken. Dat meldt dagblad Hürriyet vrijdag.
De zender was bedoeld om de communicatie tussen de staat en de Armeense minderheid in Turkije te versoepelen. Daarnaast draagt de zender bij aan dooi van de al jaren bevroren relatie tussen Turkije en buurland Armenië. Armeniërs buiten Armenië spreken west-Armeens, de nieuwslezers van de TRT spreken oost-Armeens, de officiële taal van Armenië. ‘Misschien kon de TRT geen west-Armeens sprekende presentatoren vinden’, speculeert een Turkse official. Wat onwaarschijnlijk klinkt, al is de Armeense minderheid in Turkije klein en spreken velen van hen, ondanks odnerwijs op Armeense scholen, geen vloeiend Armeens.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Staats-TV: gewoon geen goed idee at Journalist in Turkije apr 15 2009 / 5pm

    [...] en waarover ze zelf een heel andere mening hebben. Lijkt mij vernederend. Onlangs ging er ook al iets mis met de Armeense TRT-radio: er werd uitgezonden in een dialect dat Armeense Turken helemaal niet verstaan. Staats-TV voor [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel