Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De beroemde Koerdische zangeres Rojin wil niet langer gastvrouw zijn van een cultuureel programma op de Koerdische staatszender TRT6. Het programma zou ook aandacht besteden aan vrouwenthema’s, maar Rojin voelde zich gecensureerd en behandeld als een potentieel crimineel: ze had geen zeggenschap over de gasten in haar programma en sommige onderwerpen konden niet vrijuit besproken worden. Rojins show was één van de belangrijskte van de zender. De kijkcijfers zullen nu ongetwijfeld nog verder dalen – het kanaal was al niet erg populair. Volgens mij kunnen we onderhand concluderen dat TRT6 is geflopt.
Niet echt een verrassing. TRT is geen publieke televisie, maar echte staats-TV, wat betekent dat de uitzendingen op één lijn moeten staan met officiële staatsvisies. Wat simpelweg niet verenigbaar is met wat de doelgroep wil, namelijk meer vrijheid dan de staat geeft en het recht kritisch te zijn over hoe Koerden al decennia worden behandeld. Buiten dat: Op TRT6 mogen Koerden hun eigen taal gebruiken, maar in die taal moeten ze zich wel houden aan de staatsvisie op een onderwerp dat ze zo na aan het hart ligt en waarover ze zelf een heel andere mening hebben. Lijkt mij vernederend.
Onlangs ging er ook al iets mis met de Armeense TRT-radio: er werd uitgezonden in een dialect dat Armeense Turken helemaal niet verstaan. Staats-TV voor verschillende etnische groepen, het is gewoon geen goed idee. De enige echte stap voorwaarts zou zijn mensen gewoon het recht te geven hun eigen media te runnen, in welke taal dan ook.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel