Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Turkse premier Erdogan heeft namens de Turkse staat zijn excuses aangeboden voor de massamoorden in de oostelijke provincie Dersim, in 1937 en 1938. Bij die massamoorden kwamen naar schatting dertienduizend mannen, vrouwen en kinderen om het leven. Doel van de operatie was om de opstandige provincie aan de republiek te onderwerpen.

De discussie over Dersim, die sinds de massamoorden officieel Tunceli heet, is de afgelopen dagen opgelaaid door een opmerking van een parlementslid van de CHP, de grootste oppositiepartij. Hij stelde dat vader des vaderlands Atatürk, destijds de president van Turkije, opdracht had gegeven tot de massamoordeen, en dat ze minutieus gepland waren.
Dat gaat tegen de officiële versie van de Turkse geschiedenis in. Die zegt dat er in Dersim, bewoond door Alevitische Koerden, een opstand tegen de nog jonge republiek aan de gang was, die werd neergeslagen. Die staatsversie is de afgelopen dagen door velen in twijfel getrokken. De voorbereidingen voor de moorden zouden zelfs al in 1932 begonnen zijn. Atatürk noemde in een toespraak voor het parlement in 1936 Dersim ‘het grootste interne probleem van Turkije’.

De excuses van Erdogan komen onverwacht. De vraag is of hij ze uitsprak om humanitaire redenen, of om partijpolitieke. De opmerkingen van het CHP-parlementslid brachten een heftige interne discussie in de CHP op gang. De CHP werd opgericht door Atatürk en was tijdens de massamoorden de enige toegestane partij. De CHP-parlementariër kwam onder vuur te liggen van partijgenoten, die liever vasthouden aan de officiële geschiedenis.
De kwestie bracht oppositielieder Kilicdaroglu in een moeilijke positie, omdat hij uit Dersim komt. De daarop volgende heftige discussie tussen Kilicdaroglu en Erdogan leidt nu tot de excuses van Erdogan, waarmee hij Kilicdaroglu voor het blok zet.

Ondertussen heeft een parlementslid van Erdogans partij AKP voorgesteld de naam van het tweede vliegveld van Istanbul, Sabiha Gökcen, te veranderen. Sabiha Gokcen was de pleegdochter van Atatürk, en de eerste vrouwelijke gevechtspiloot ter wereld. Haar eerste actie was het bombarderen van Dersim.

3 Comments »

3 Responses to “Erdogan biedt excuses aan voor ‘Dersim-moorden’”

Comments

 1. S.Bayraktar feb 10 2012 / 12am

  GELOOF JE ALLES ,WAT AAN JE GEZEGDT WORDT ? JE BENT NiET EEN JOURNALiST , WANT JOURNALiSTEN ZOEKEN DE WAARHEiD.
  ALS JE TURKS KAN LEZEN RAAD iK JE AAN DE BOEK VAN RIZA ZELYUT – DERSiM

  EN OOK DiE ANDERE ARTiKELEN VAN JE, iS ALLEMAAL EEN VRAAGTEKEN ?!

  SEN OBJEKTiF DEGiLSiN.!

 2. john feb 16 2012 / 10am

  daar ben ik het helemaal mee eens, deze mevrouw is bezig met een verborgen agenda (met andere woorden in dienst van de duivel, lees:zionisten)
  we hebben al lang al ontdekt bij wie zij op de loonlijst staat

Blog posts on this article

 1. Excuses per decreet at Journalist in Turkije nov 24 2011 / 1pm

  [...] zijn ze waard, de excuses die premier Erdogan aanbood voor de massamoorden in Dersim? Hij sprak de woorden toch maar uit, hij zei het hardop, dat hij namens de staat excuses aanbiedt [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel