Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

‘Kan het het werk zijn van één individu?’ Vier oudere Armeense vrouwen in Istanbul zijn ernstig mishandeld, in één geval met de dood tot gevolg, en ergens online las ik die vraag. Wat ook de uitkomst van het politieonderzoek zal zijn, één ding weet ik zeker: het is niet het werk van één individu.

De feiten. Begin december werd een 87-jarige Armeense vrouw zwaar mishandeld gevonden in haar huis. Ze moest twee weken in het ziekenhuis blijven om te herstellen, en is nu aan één oog blind. Op 28 december werd Maritsa Küçük, 84 jaar, in haar huis gevonden, doodgestoken, in dezelfde Istanbulse buurt, Samatya. Begin januari, op de dag van het apostolisch kerstfeest, werd een Armeense vrouw gered van een groepje mannen dat haar wilde ontvoeren. En vorige week werd de 80-jarige Sultan Aykar aangevallen in haar huis, ook in Samatya. Samatya staat bekend om de Armeniërs die er wonen en heeft ook een belangrijke Armeense kerk.

Verraders

De politie heeft nog niemand aangehouden. Het kan natuurlijk dat dezelfde persoon verantwoordelijk is voor de mishandelingen en moord, en het kan zo zijn dat het berovingen waren die toevallig oudere Armeense vrouwen troffen. Maar zelfs áls dat zo is, wil dat niet zeggen dat daarmee het hele verhaal verteld is. Het is, hoe je het ook wendt of keert, de zoveelste tragedie die de Armeense gemeenschap in Turkije overkomt. Oók als dit toevallig Armeniërs treft, raakt het de gemeenschap als geheel.

Een gemeenschap die zich al decennia lang tweederangs burgers voelt in dit land, en door velen als ‘verraders’ worden gezien. Kinderen leren het op school al: Armeniërs zijn de ‘vijanden van binnenuit’. En dat gaat allemaal terug tot meer dan een eeuw geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Armeniërs hoopten op een eigen land, en omdat ze christelijk waren, net als de Russen tegen wie het Ottomaanse Rijk vocht, werden ze collectief als vijand gezien. We weten allemaal over de genocide die daarvan het gevolg was.

Zo gaat dat in Turkije met ‘vijanden van binnenuit’: ze worden uitgesloten, ze worden nooit gezien als volwaardige leden van de Turkse maatschappij, en soms worden ze vermoord, en dan maakt niemand zich daar echt druk om. Deze maand is het zes jaar geleden dat de Turks-Armeense journalist Hrant Dink werd vermoord, om precies dezelfde reden als deze vrouwen nu worden aangevallen: hij was Armeens. Het verschil is natuurlijk dat Dink zich uitsprak en deze vier vrouwen gewoon een rustig leven leidden, maar hun identiteit is hetzelfde. Een levensgevaarlijke identiteit.

Onverschilligheid

Behalve de haat tegen Armeniërs zit ook de totale onverschilligheid over hoe deze bevolkingsgorep wordt behandeld, erg diep. Dat werd ook weer duidelijk toen premier Erdogan vorige week vier ministers verving, waaronder de minister van binnenlandse zaken Idris Naim Sahin. Dit heerschap was niet bepaald een aanwinst voor de Turkse politiek dus dat hij opgehoepeld is, is op zichzelf prima – lees meer over hem in dit blogje. Maar door wie werd hij vervangen?

De nieuwe minister van binnenlandse zaken is Muammer Güler. Hij was gouverneur van Istanbul in 2007. Precies, dat is het jaar waarin Hrant Dink werd vermoord. Hij was één van de hooggeplaatsten die de bedreigingen aan het adres van Dink niet serieus namen. Later werd hij parlementslid, wat ieder onderzoek tegen hem in de Dink-zaak onmogelijk maakte, want parlementsleden zijn immuun voor gerechterlijke vervolging. En nu is hij gepromoveerd tot minister.

Het zal mij niet verbazen als ook deze afschuwelijke mishandelingen en moord op Armeniërs niet grondig onderzocht worden en iedereen daar zijn schouders over ophaalt.

4 Comments »

4 Responses to “Een levensgevaarlijke identiteit”

Comments

  1. Hakan jan 28 2013 / 5pm

    ach hou toch op Frederike! je praat alsof alle turken tegen armeniers zijn.

  2. Fréderike Geerdink feb 03 2013 / 8pm

    Ik heb op 3 februari met een paar wijzigingen wat meer nuance aangebracht.

  3. Mehmet feb 07 2013 / 5pm

    Mensen in Turkije zijn helemaal niet zo Racistisch als hier gesteld wordt.

    Turkse cultuur is een cultuur dat op een sterke mate gebaseerd is op de leer van Mevlana, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Haci Bektas Veli….

    Tevens heeft Turkije leiders als Fatih Sultan Mehmet, Osman Gazi en Kanuni SUltan Suleyman gekend….en meegemaakt…

    Turkse cultuur is gebaseerd op sterke waarde en normen met een sterke respect voor mensen die anders zijn.

    Het Volk in Turkije duldt het absoluut niet dat zwakkeren op enige manier worden benadeeld of geslagen…laat staan vermoord.

    Nederland en Turkije hebben gezien hun relatieve tolerante karakter veel met elkaar gemeen. Nederland bestaat niet zo heel lang…..Nederland kent welvaart, cultuur etc minder lang als de Turken…. logischerwijs heeft Nederland niet de kans gehad dit alles op het niveau van Turkije te ontwikkelen maar is wel een van de beste landen in Europa op dit gebied.

    Turken zijn al 1000 Jaar in Turkije….al 1000 jaar hebben ze hun tolerantie verspreid.

    Dankzij de Turken konden de Koerden Turkije en Irak binnen trekken vanuit Iran…. Omdat de Turken de Byzantijnse Legers en overheid had weggejaagd.

    Mehmet

  4. Sercan mrt 19 2013 / 10pm

    Wat een vooroordelen! Als ik dit zo lees kan ik je niet eens serieus nemen. Je maakt al snel een fout door te nuanceren dat Armeniërs als tweederangsburgers worden gezien door een aantal delicten. Als je lang genoeg in Turkije hebt gewoond dan weet je ook dat het hele systeem gewoon niet deugt. Dat betekent niet dat dit uitsluitend voor enkele bevolkingsgroepen telt. Dit geldt voor elke Turk.

    Je probeert iets te zeggen over de vroegere gouverneur van Istanbul door het te koppelen aan Hrant Dink. Je maakt jammer genoeg alles behalve duidelijk wat je hiermee probeert te bereiken. Istanbul is een miljoenenstad. Er worden dagelijks mensen daar vermoord. Maar een klein percentage wordt echt onderzocht. Zo gaat het nu eenmaal. Corrupt, ja dat kan. Maar waarom vind u dat er expliciet een verregaande onderzoek moet worden gedaan naar Dink? U maakt hier misschien onbewust een groot onderscheid tussen Armeniërs en Turken. U omarmt de Armeniërs en stelt dat hen geen onrecht moet worden aangedaan. Gemakshalve vergeet u daarbij de vele andere moorden die niet in de het nieuws komen en expliciet worden vergroot in de media. Met welk doel dit wordt gedaan weet ik niet. Wel weet ik dat u hier volledig in trapt en uw onafhankelijke visie die u als goede journalist zou moeten hebben volledig buitenboord gooit. Dat is precies de reden waarom ik u niet geloofwaardig vindt en u vraag om uzelf een af te vragen waarom u deze onderscheid maakt.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel