Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

President Gül bracht een officieel bezoek aan Nederland, om 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije te vieren. De koningin en de president hebben me verrast deze week, en teleurgesteld.

1.
Je zou kunnen zeggen dat Güls bezoek wat werd overschaduwd door onze nationale clown en racistisch politicus Wilders. Hij was tegen het bezoek, want Gül is volgens hem president van ‘een islamitisch land’ – zo idioot wordt er geredeneerd tegenwoordig in Nederland. Maar Wilders is gedoogpartner natuurlijk, dus hoewel hij niet in de regering zit, doet wat hij zegt er wel degelijk toe voor de regering. Als hij iets schreeuwt om Gül of Turkije belachelijk te maken, dan kan de regering hem niet hard bekritiseren, zo bang zijn ze zijn steun te verliezen. Een gijzelingssituatie, natuurlijk.

President Gül sprak zich uit tegen Wilders’ racistische ideeën. (En werd door sommigen niet serieus genomen, en daar heb ik een opinie-artikel over geschreven, dat je hier kunt lezen.) Ik weet haast wel zeker dat Beatrix het met Gül eens is, maar ja, zij mag zich niet uitspreken. Maar uiteindelijk sprak ze zich wél uit, zonder woorden. Tenminste, zo interpreteer ik het nieuws dat woensdag, op de tweede dag van het staatsbezoek, bekend werd: Beatrix zal een officieel bezoek aan Turkije brengen, in juni al. Dat verbaasde me, en mijn applaus heeft ze. Volgens mij is het haar manier om zich teweer te stellen tegen oppervlakkige, populistische meningen.

2.
Misschien krijg ik dan in juni alsnog een kans Beatrix en president Gül de hand te schudden. Ik dacht dat dat voor deze week op het programma stond, maar… nou, niet dus. Een nogal hilarisch verhaal eigenlijk.

Ik ben ook een dag of wat in Nederland, en dat heeft deels te maken met het bezoek van Gül. Beatrix en Gül openden dinsdag een expositie in Amsterdam: ‘Nederlandse pioniers in Turkije’. In de expositie zijn achttien portretten te zien van Nederlanders die ‘pionieren’ in Turkije: een grote foto en een korte tekst. Omdat ik één van de pioniers ben, wilde ik graag bij de opening zijn.

Ik vroeg mijn moeder mee. We zijn bepaald geen monarchisten of op wat voor manier dan ook fans van het koninklijk huis, en ik ben er zelfs voor de monarchie maar af te schaffen. Maar ik ben ook rete-nieuwsgierig, dus het leek me interessant eens mee te maken hoe zoiets nou gaat en welke instructies je krijgt over het aanspreken van de koningin en de president. En ik hou er nogal van me flink op te tuigen qua kleding, en zag hier mijn kans schoon.

En dus waren we netjes op tijd present, 17.30 uur. We waren enigszins verbaasd dat niemand onze uitnodiging controleerde en dat we helemaal geen instructies kregen. De uitnodiging was voor twee personen, maar toen we de zekere mate van chaos zagen, concludeerden mijn moeder en ik dat we pa ook wel mee hadden kunnen vragen. Hoe dan ook, we wachtten op wat komen ging, tot een vriendin van me verscheen, ook met haar moeder. Ze zei: ‘Hé, heb je het gehoord, de koningin en de president komen helemaal niet, ze hebben de expositie al om drie uur vanmiddag geopend, in bijzijn van een heel klein gezelschap. Deze opening nu is alleen voor andere betrokkenen.’ We waren niet de enigen die het verkeerd hadden begrepen.

Dus zo gaat dat. Als simpel pioniertje dring je niet door tot Groep 1, je blijft steken bij Groep 2. Kleine teleurstelling, maar vooral ook erg grappig. We lachten er eens hard om, dronken nog een glas en hadden natuurlijk toch een zeer geslaagde avond.

Wil je het zien, je favoriete correspondent aan een Amsterdamse museummuur? De expositie in het Amsterdam Museum loopt tot en met 26 augustus. Alle info staat hier!

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel