Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In Turkije zijn bij een vaccinatieprogramma van de overheid per ongeluk zwangere vrouwen ingeënt tegen rode hond. Omdat het vaccin ernstige misvormingen bij de ongeboren vrucht kan veroorzaken, hebben tot nu toe zestig vrouwen tot een abortus besloten. Dat melden dagblad Hürriyet en de plaatselijke krant Ege’de Son Söz.

Mogelijk zijn ook in de andere 32 steden waar de campagne loopt, per ongeluk zwangere vrouwen ingeënt. De zaak kwam aan het rollen door opmerkzame verpleegkundigen die hun bond inlichtten, waarna onderzoek op gang kwam. Daaruit bleek ook dat van een flink deel van de gebruikte vaccins de houdbaarheidsdatum verstreken was. Het Ministerie van Gezondheid heeft de fout toegegeven. Een parlementslid van de oppositie heeft inmiddels vragen gesteld in het parlement en een onderzoek geëist.

Er is niet alleen kritiek op de foute vaccinaties, maar ook op de voorlichting aan de vrouwen die het betrof. Veel van hen zouden uit paniek tot een abortus hebben besloten, zonder goede informatie over de risico’s van de vaccinatie voor de baby. De overheid is inmiddels bezig in de 32 andere steden waar de campagne loopt, eventueel gevaccineerde zwangeren op te sporen en voor te lichten.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel