Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Turkse regeringspartij AKP heeft een vrouw met een hoofddoek op de kandidatenlijst voor de komende parlementsverkiezingen gezet. De vrouw is echter kandidaat in Antalya, waar ze geen enkele kans maakt gekozen te worden. Daarmee voorkomt de AKP een rel in het parlement: de hoofddoek is er onwelkom omdat het kledingstuk het seculiere karakter van de staat zou aantasten.

Vandaag was de laatste dag waarop partijen in Turkije hun kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 12 juni officieel konden indienen bij de kiescommissie. De gehoofddoekte vrouw, Gülderen Gültekin, is kandidaat nummer dertien in Antalya, vanouds een bolwerk van oppositiepartij CHP. De AKP trekt er nauwelijks stemmen en zal er dus zeker geen dertien afgevaardigden voor het parlement leveren. Kansrijke potentiële kandidates met een hoofddoek in andere steden, zoals Ankara en Istanbul, veroverden geen plek op de lijst.

De AKP is voorvechter van meer rechten voor vrouwen met een hoofddoek. De discussie werd onlangs op scherp gezet door oppositiepartij CHP, die aankondigde er geen enkel probleem mee te hebben als er gehoofddoekte parlementariërs zouden komen. Daarmee legde de CHP de bal bij de AKP, en die durft het blijkbaar toch niet aan. In 2008 begon een rechtszaak om de AKP te verbieden, nadat de partij had voorgesteld gehoofddoekte vrouwen toe te laten tot de universiteit. De partij overleefde de rechtszaak, maar is voorzichtig geworden.
Er is overigens geen wet die de hoofddoek in het parlement expliciet verbiedt: het ‘verbod’ is gestoeld op seculiere waarden in de grondwet, en die zijn open voor interpretatie. De vorige vrouw met hoofddoek die werd gekozen, Merve Kavakci, werd het in 1999 onmogelijk gemaakt de eed af te leggen: ze werd het parlement uitgejouwd.

In de zuidelijke stad Sanliurfa is de beroemde volkszanger Ibrahim Tatlises onafhankelijk kandidaat. Hij werd onlangs neergeschoten en herstelt nog van een bijna dodelijk schot in zijn hoofd.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel