Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Turkse voetbalploeg Diyarbakirspor, afkomstig uit het Koerdische zuidoosten van Turkije, trekt zich terug uit de Turkse voetbalcompetitie, nadat de club dit weekend bij een uitwedstrijd opnieuw bedolven werd onder anti-Koerdische spreekkoren. Anti-Koerdische sentimenten nemen toe sinds de Turkse regering deze zomer het initiatief nam de problemen met de Koerdische minderheid op te lossen.

Regeringspartij AKP wil de Koerden meer rechten geven en zo proberen een eind te maken aan de al 25 jaar durende strijd tussen het Turkse leger en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Het verzet van de Turkse bevolking tegen het ‘Koerdisch initiatief’ is vooral opgelaaid sinds de PKK twee weken geleden liet weten het initiatief te steunen: een handvol PKK-strijders gaven zich over aan de Turkse autoriteiten, maar werden op basis van een amnestiewet meteen weer vrijgelaten.

Sindsdien is het hommeles. Voetbalsupporters uiten hun ongenoegen, maar ook oud-militairen en familieleden van soldaten die omkwamen in de strijd tegen de PKK. Zij voelen zich verraden. Leden van twee ultra-nationalistische partijen hebben aangekondigd bereid te zijn de wapens op te nemen als de regering haar Koerdische initiatief niet stopzet. De aanhang van regeringspartij AKP neemt af: ze kan volgens een peiling op nog maar 30% van de stemmen rekenen, terwijl ze in 2007 met 42% van de stemmen gekozen werd.

Diyarbakirspor wordt door spreekkoren van supporters van andere teams direct in verband gebracht met de PKK, en Koerden wordt vanaf de tribunes opgeroepen het land te verlaten. Enkele weken geleden werden spelers en supporters van Diyarbakirspor met plastic stadionstoeltjes bekogeld. Het management van de club vindt dat de boetes die de clubs krijgen opgelegd geen afdoende maatregel zijn, zo liet ze dit weekend in een verklaring weten.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel