Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de (vermoorde) Turks-Armeense journalist Hrant Dink en zijn familie in het gelijk gesteld in een zaak die Dink bijna vier jaar geleden aanspande. De Turkse staat heeft niet genoeg gedaan het leven van Dink te beschermen en zijn vrijheid van meningsuiting niet gerespecteerd. Dat schrijven verschillende Turkse media maandag.

Het vonnis wordt naar verluidt in september openbaar gemaakt. Dink spande een proces aan in januari 2007, een week voor hij in Istanbul door een jonge nationalist werd vermoord. Dink, die bekend stond als voorvechter van verzoening tussen Turken en Armeniërs, was veroordeeld wegens het ‘beledigen van Turksheid’, en hij wilde dat het Europees Hof die veroordeling ongedaan zou maken.

Na zijn dood stapte zijn familie naar het Hof om de Turkse staat aan te klagen wegens nalatigheid: al snel werd duidelijk dat veel hoge functionarissen binnen de politie en veiligheidsdiensten op de hoogte waren van de moordplannen maar geen actie ondernamen de moord te voorkomen. Het hof voegde de beide rechtszaken samen tot één zaak.

De zaak krijgt al een week weer veel media-aandacht in Turkije. Vorige week lekte de officiële verdediging uit die de Turkse staat had ingediend bij het Hof. Zij voerde aan dat Dink in zijn artikelen haat had gezaaid en haalde daarbij een zaak aan van de Duitse staat tegen een neo-nazi. De vergelijking tussen Hrant Din ken een neo-nazi schoot veel Turken in het verkeerde keelgat.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel