Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Een Turkse militaire rechtbank heeft voor het eerst het recht op gewetensbezwaar tegen militaire dienst erkend. De betreffende soldaat, Muhammed Serdar Delice, besloot vorig jaar zijn diensttijd niet af te maken omdat hij vanwege zijn islamitische geloof geen mensen wilde doden. Dat melden Turkse media zaterdag.

De uitspraak van de rechter zal volgens deskundigen leiden tot een bredere erkenning van gewetensbezwaarden in Turkije. Dat Turkije geen recht op gewetensbezwaar kent, is een belangrijke hobbel voor het toetreden van het land tot de Europese Unie.

Turkije kent naar schatting driehonderd gewetensbezwaarden. Zij worden vaak keer op keer tot gevangenisstraf veroordeeld, omdat ze keer op keer niet komen opdagen voor hun diensttijd. tegen Delice was tien maanden gevangenis geëist, maar de rechter besloot hem meteen vrij te laten.

De rechter verwees in zijn uitspraak naar een eerder vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens de rechter geeft de Turkse grondwet ruimte voor gewetensbezwaar.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel