Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De grootste oppositiepartij in Turkije, de CHP, heeft na achttien jaar een nieuwe leider. Kemal Kilicdaroglu is zaterdag op het partijcongres met een historische meerderheid tot voorman gekozen. De vorige partijleider, Deniz Baykal, trad onlangs af na een seksschandaal.

Het CHP-congres, dit weekend in Ankara, staat nu al bekend als ‘het congres van de hoop’: de achterban van de partij hoopt dat de nieuwe leider de partij weer terugbrengt naar haar sociaal-democratische waarden. De vorige leider kreeg veel kritiek omdat hij zich vooral compromisloos opstelde tegenover regeringspartij AKP en sociaal-democratische thema’s uit het oog verloor. De CHP kon onder Baykals leiding niets uitrichten tegen de AKP: bij verkiezingen verloor de partij keer op keer.

Inmiddels wordt Kilicdaroglu, een Koerd en Aleviet, al hier en daar ‘de Turkse Ghandi’ genoemd. Dat is vooral gebaseerd op zijn verschijning (klein, bebrild en enigszins breekbaar) en zijn imago: kalm en sereen. Op daden kan hij nog niet worden beoordeeld: de dictatoriale structuur van (de meeste) Turkse politieke partijen gaf Kilicdaroglu nog niet de kans zich naast Baykal te profileren.

Kilicdaroglu deed vorig jaar een vergeefse gooi naar het burgemeesterschap van Istanbul.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Laat de strijd beginnen! at Journalist in Turkije nov 06 2010 / 7pm

    [...] intens, afgelopen week. Kemal Kilicdaroglu nam begin dit jaar de leiding over van Deniz Baykal (daarover kun je hier meer lezen). Hij wilde de interne structuur van de partij  hervormen en zo de macht verzwakken van de [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel