Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Turkse bedrijven draaien overuren en maken extra kosten omdat de Turkse regering op het laatste nippertje heeft besloten de zomertijd een dag later in te laten gaan. In Turkije gaat de klok niet op zondagnacht 27 maart een uur vooruit, maar op maandagnacht. De reden: het nationale toelatingsexamen voor de universiteit, op zondag. Hoeveel schade Turkse bedrijven oplopen, is niet bekend, maar er wordt flink geklaagd.

De beslissing werd vorige week plotseling aangekondigd in Turkije’s staatscourant. Sinds maandag zetten bedrijven alle zeilen bij om te bepalen welke problemen zich kunnen voordoen en die op te lossen. Allerlei data-systemen die erop zijn ingesteld automatisch naar de zomertijd te verspringen, zullen handmatig aan de nieuwe situatie moeten worden aangepast. Vooral banken en telecom-bedrijven klagen in Turkse media en persverklaringen over de extra kosten die ze moeten maken.

Ook luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij, met Turkije’s grote nationale maatschappij Turkish Airlines voorop: zij moeten alle passagiers die vóór 14 maart hun ticket voor zondag de 27-ste kochten, laten weten dat de tijd op hun ticket niet klopt en een uur naar voren moet worden bijgesteld.

Het nationale toelatingsexamen voor de universiteit wordt gezien als één van de belangrijkste examens die Turken in hun leven afleggen. Jonge Turken bereiden zich er jaren op voor met extra onderwijs, en zondag de 27-ste is de dag waarop al dat blokken tot resultaat moet leiden. De druk op potentiële studenten is zo groot, dat docenten vreesden dat een aanpassing van de tijd in de nacht voor het examen te veel stress zou geven. Zij pleitten er bij de regering voor óf de examendatum te verschuiven, óf zomertijd een dag later te laten ingaan. De regering koos het laatste. Bedrijven stellen dat dergelijke beslissingen minstens een half jaar van te voren aangekondigd moeten worden.

1 Comment »

One Response to “Turkse bedrijven in nood door uitstel zomertijd”

Comments

  1. Nicolette mrt 25 2011 / 7am

    Dat examen een uurtje later was misschien ook een optie geweest…….

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel