Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Turkse regering wil met een grondwetswijziging de vervolging mogelijk maken van militairen die betrokken waren bij de coup van 1980. Dat melden verschillende Turkse online media donderdag.

In Turkije geldt nog altijd de grondwet die de militairen in 1982 introduceerden en waarin een artikel is opgenomen dat de berechting van de coupplegers onmogelijk maakt. De regering-Erdogan wil daar nu verandering in brengen. De grootste oppositiepartij, CHP, drong daar vorig jaar ook al op aan, wat aan coupleider Kenan Evren de uitspraak ontlokte dat hij nog liever zelfmoord zou plegen dan voor het gerecht te verschijnen. Kenan Evren is nu 92 jaar en woont in het toeristische kustplaatsje Marmaris.

De regering stuurt vandaag het voorgestelde pakket grondwetswijzigingen naar alle politieke partijen die bij de laatste verkiezingen minstens één procent van de stemmen kregen; dus ook partijen die niet vertegenwoordigd zijn in het parlement, waar een kiesdrempel van tien procent geldt . Zo wil de AKP zo veel mogelijk steun vergaren voor de plannen, waarin juridische hervormingen de hoofdmoot vormen. De oppositiepartijen in het parlement wijzen de plannen resoluut van de hand. In het parlement wordt de benodigde tweederde meerderheid voor de grondwetswijzigingen waarschijnlijk niet gehaald, waardoor een referendum over het pakket noodzakelijk zal worden.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel