Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In Istanbul wordt voor het eerst in de bijna negentigjarige geschiedenis van de republiek een geheel nieuwe kerk gebouwd. De bestuur van de metropool Istanbul heeft daarvoor het groene licht gegeven. De bouw van de kerk, die zal behoren tot de Aramese gemeenschap, zal ongeveer drie jaar in beslag nemen. Dat melden Turkse media maandag.

De kerk wordt gebouwd op een plaats waar tot de jaren zestig een kapel en een begraafplaats van de Arameeërs in gebruik waren. Die zullen worden gerenoveerd.

In Turkije is het juridisch moeilijk een kerk te stichten, deels omdat er veel wantrouwen heerst tegen christelijke kerken. Er slepen al jaren verschillende zaken rondom eigendom tussen de staat en een aantal religieuze gemeenschappen, waaronder de Grieks-orthodoxe en de Aramese. De Arameeërs zijn verwikkeld in één van de meest spraakmakende zaken, die draait om eigendomsrechten van land rondom het beroemde Mor Gabriel-klooster in het Zuidoosten van Turkije.

In Istanbul wonen zo’n tienduizend Arameeërs. Het is daarmee na de Armeniërs de grootste religieuze minderheid in de stad.

4 Comments »

4 Responses to “Turkije krijgt voor het eerst nieuwe kerk”

Comments

 1. Abgar dec 10 2012 / 9pm

  Eindelijk. Ik ben zelf ook een Arameeër.
  Nu het stoppen van onteigening van de 1600 jarige Aramese klooster Mor Gabriel

 2. lilian van der Zee dec 15 2012 / 12pm

  Mooi…ondanks zelf niet gelovig ben ik altijd blij met dit soort nieuws,

 3. Mehmet dec 28 2012 / 12pm

  Respect….

  Mehmet

 4. Mehmet dec 28 2012 / 4pm

  Alle Christenen in Turkije zijn ten opzichte van de Turken enkel anders in geloof….

  Kwa cultuur, uiterlijk emoties en denkwijze zijn wij allen kopieen van elkaar.

  Iedere willekeurige Turk kan zo in Armenie leven als Armeniers zodra zijn Turkse identiteit en Islamitische afkomst weg te denken is…. cultureel en zelfs waarden en normen, gewoontes alles is echt hetzelfde.

  Ik persoonlijk schaam me eigenlijk wanneer we onze mede broeders in Turkije die een andere geloof hebben zich benadeeld en gediscrimineerd voelen. Ik denk en vind dat we de Ottemaanse traditie in ere moeten herstellen en onze rijke diversiteit moeten ondersteunen en respecteren…..niet tolereren zoals men in het westen doet maar met Hosguru ertegen aan kijken zoals alleen mensen in Turkije dat kennen. Tolereren vind ik te barbaars, te westers…tolereren is niet genoeg we moeten elkaar respecteren, lief hebben dat is meer dan alleen tolereren dat heet Hosgoru in het Turks.

  Mehmet

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel