Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Turken reageren over het algemeen met instemming op het besluit van de Turkse regering geen militaire wraakoefening tegen Syrië te beginnen nadat het land afgelopen vrijdag een Turks vliegtuig neerschoot. In Turkse media wordt de reactie van de regering in de meeste kolommen afgewogen genoemd. Slechts een handvol Turken zou voor een gewapend conflict zijn.

Premier Erdogan kondigde dinsdag aan dat Syrië voortaan een ‘vijandig land’ is en provocaties aan de grens zullen worden gezien als bedreiging van Turkije’s veiligheid. Volgens onderzoekbureau ANAR zou, gebaseerd op opinies in jaren van eerder onderzoek, maar maximaal vijf procent van de Turken voor een oorlog met Syrië zijn. Eind van de week wordt de uitslag van een lopend onderzoek naar steun voor een militair conflict verwacht.

Uit een ander onderzoek, gedaan vóór het incident met het vliegtuig, bleek dat 12% van de Turken voor een ingrijpen door Turkije in Syrië is om de Syrische bevolking te beschermen tegen de harde hand van president Assad. Dat is echter iets anders dan een oorlog vanwege een direct conflict tussen beide landen.

Turkije vecht al dertig jaar tegen de gewapende Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Die strijd kost nog altijd veel levens van militairen. Niet veel Turken zitten te wachten op nog een conflict dat jonge dienstplichtige soldaten het leven kan kosten.

Hoewel de dreiging van een militaire confrontatie tussen Turkije en Syrië nog niet uit de lucht is, maakt de toeristische brance zich geen zorgen. Woordvoerder van de Associatie van Turkse Reisbureaus Ertugrul Karaoglu: ‘We merken nu nog niets van enig effect op het toerisme van de spanningen tussen Turkije en Syrië. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe het zich verder ontwikkelt, maar ook als het tot een gewapend treffen aan de Syrische grens komt, merk je daar ver weg op het strand van Bodrum niets van.’

Zijn organisatie gaat geen extra moeite doen potentiële toeristen ervan te overtuigen dat Turkije een veilige bestemming is. Karaoglu: ‘Want wat gaan mensen denken als je tien keer roept hoe veilig het is? Dat er blijkbaar iets aan de hand is. En dat is er niet.’

De enige branche die echt last heeft van het conflict, is de handel. Om handelspartners ten zuiden van Syrië te bereiken, moet vrachtvervoer nu via Egypte, wat flink hogere bezinekosten met zich meebrengt. Vrachtwagens met Syrische en Arabische nummerborden nemen de ritjes over van wagens die herkenbaar zijn als Turks en bijvoorbeeld vaker worden beroofd, zo beklaagt de branche zich in de Engelstalige krant Today’s Zaman.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel