Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Overal in Turkije zijn gisteren na de zware aardbeving in het Oost-Turkse Van initiatieven op gang gekomen hulpgoederen in te zamelen. Gemeentes coördineren hulpacties, regelen dozen en transport, en burgers brengen massaal dekens, jassen, luiers, sokken en truien.

Bij het gemeentehuis van de Istanbulse deelgemeente Kadiköy komt een truck aangereden. Hij parkeert voor de deur, naast mensen die hun auto uitladen. Grote plastic tassen komen eruit, met kleding en dekens. Binnen in de hal staan lange tafels en klinkt het geluid van rollen plakband waarmee dozen in elkaar worden geplakt. ‘Kadiköy deelt’, staat er op stickers op de dozen, waarop ook staat vermeld wat er in de doos zit. ‘De eerste truck vertrekt om elf uur’, zegt loco-burgemeester Hulusi Özocak, ‘en om twaalf uur weer een. En dat blijft de komende dagen zo doorgaan’.

Lokale politiek

Uit alle hoeken van Turkije zijn inmiddels truck onderweg naar het oostelijke Van met goederen die burgers inzamelen. Een flinke afstand voor veel chauffeurs: vanuit Istanbul is het bijvoorbeeld zo’n tweeduizend kilometer. In de regio zelf kwam de hulp vanzelfsprekend ook razendsnel op gang, mede door strakke coördinatie van de lokale politiek. Veel gemeentes informeren burgers via Twitter en Facebook waar hulp gebracht kan worden.

In de hal van het gemeentehuis van Kadiköy steekt jong en oud de handen uit de mouwen. Een groepje van vier tieners zet efficiënt dozen in elkaar. Eén van hen, Özgür (17): ‘Nee, we hoeven niet naar school. We zijn leerlingen van een handelsschool en we besloten dit te doen als stage.’ De meeste anderen zijn ook vrijwilligers, de coördinatie is in handen van de afdeling ‘Hulp’ van de gemeente. Kadriye Saglam, het hoofd van die afdeling: ‘Wij geven structureel hulp aan arme gebieden in Turkije. Bij een ramp zoals deze kost het dus weinig moeite de hulp te organiseren en gewoon iets harder te werken.’

Bed en bank

Op Twitter is ook een actie op gang gekomen om slachtoffers van de aardbeving onderdak te bieden. Met de ‘hashtag’ ‘EvimevindirVan’, wat betekent ‘Mijn huis is jour huis, Van’, stellen  mensen hun bed of bank beschikbaar, en het aanbod wordt via verschillende organisaties, waaronder gemeentes, gecoördineerd.

================================

Vlak na de aardbeving op zondag en op maandag heb ik uitgebreid verslag gedaan van de ramp voor verschillende media. Behalve dit stuk schreef ik maandag ook deze voor het ANP. Op zondag leverde ik het ANP vooral mini-stukjes met nieuwtjes en achtergrondinfo, die niet in een artikel te vatten zijn en in de algemene ANP-berichtgeving werden meegenomen.
Zondag werkte ik ook voor het Amerikaanse radio-station ABC.
Op maandag was ik ‘s ochtends te beluisteren in het VARA-programma De Heer Ontwaakt. Dat kun je hier terugluisteren – mét beschamende bekentenis.
Op maandagmiddag (maandagochtend Canadese tijd) was ik drie keer via Skype live in de TV-uitzending van de nationaal uitgezonden ochtendshow Canada AM.

3 Comments »

3 Responses to “Turken helpen hun landgenoten massaal”

Comments

 1. Hakan okt 25 2011 / 11am

  Wat dat betreft ben ik wel een beetje Turk. :)

  Wat leuk om je stem te horen en heel raar.
  he Fréderike, je hebt een Turks accent, heb je wild vlees in je neus?

Blog posts on this article

 1. Waarom ik in Istanbul ben en niet in Van at Journalist in Turkije okt 26 2011 / 6pm

  [...] en achtergrondinformatie, en op maandag ging ik kijken bij een deelgemeente in Istanbul waar mensen hulpgoederen voor het getroffen gebied inzamelden. Het ANP heeft me niet nodig voor het harde nieuws, bijvoorbeeld over hoe de hulp in de regio [...]

 2. Waarom de freelance Turkije-correspondent in Istanbul is en niet in Van | De nieuwe reporter okt 28 2011 / 6pm

  [...] werk. Ik leverde vooral korte nieuwtjes en achtergrondinformatie, en op maandag ging ik voor een artikel kijken bij een deelgemeente in Istanbul waar mensen hulpgoederen voor het getroffen gebied [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel