Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In de Turkse stad Istanbul is het proces begonnen in de zaak ‘Balyoz’ (Voorhamer), een vermeend coupplan tegen de AKP-regering. Maar liefst 196 (deels gepensioneerde) militairen staan terecht. Het is de eerste rechtszaak ooit in Turkije tegen militairen die worden verdacht van het plannen van een staatsgreep.

De coup-plannen kwamen ongeveer een jaar geleden aan het licht door publicaties in het dagblad Taraf. Er zou een grote geheime vergadering zijn geweest onder de naam ‘Balyoz’ in 2003, waar de plannen voor een staatsgreep zouden zijn gesmeed. En die plannen waren spectaculair: militairen wilden het land ‘rijp’ maken voor een staatsgreep door chaos te creëren, onder andere door bomaanslagen op grote moskeeën in Istanbul. De eerste arrestaties volgden in februari dit jaar. De belangrijkste verdachte is de (gepensioneerde) generaal Cetin Dogan. Ook de andere 195 verdachten zijn allemaal militairen.

De zaak houdt de gemoederen in Turkije al maanden bezig, vooral om politieke redenen. Tegenstanders van de AKP beschuldigen de regering ervan Balyoz te gebruiken om het leger in diskrediet te brengen, en er is voortdurend discussie over de authenticiteit van bewijsmateriaal. Begin deze week werden twee rechters vervangen die de zaak zouden behandelen: ze zouden niet onafhankelijk zijn en sympathiseren met de verdachten. De nieuwe rechters zijn benoemd door een hoog juridisch orgaan, de HSYK, dat sinds kort meer onder invloed staat van de regeringspartij.

De meeste verdachten wordt ‘poging tot staatsgreep’ ten laste gelegd. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar. Hoe lang de zaak gaat duren, is niet bekend. Gevreesd wordt dat er meteen al vertraging ontstaat doordat de nieuwe rechters nog niet voldoende gelegenheid hebben gehad zich in de zaak te verdiepen.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel