Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Een beperking van de persvrijheid, of simpelweg een poging ook grote ondernemingen netjes hun belasting te laten betalen? Een boete van 700 miljoen lira (325 miljoen euro) wegens belastingontduiking voor een grote krantenuitgeverij heeft de discussie over persvrijheid in Turkije weer tot leven gewekt.
De Dogan Uitgeverij is onderdeel van Dogan Groep, één van de grootste ondernemingen in Turkije, en geeft massakranten uit als Posta, Hürriyet en Milliyet. Ze staan bekend om hun oppositie tegen premier Erdogan en zijn regeringspartij AKP. Vandaar, zegt Dogan, dat ze nu die boete hebben gekregen: de Dogankranten moet het zwijgen worden opgelegd. Het zou inderdaad niet voor het eerst zijn dat een niet-regeringsgezinde krant via een belastingmaatregel tot een faillisement gedwongen wordt. Aan de andere kant: het zou net zo goed niet voor het eerst zijn dat een grote onderneming jarenlang wegkomt met het ontduiken van belastingen. De belastingdienst zegt bewijzen te hebben voor gerommel met de boeken.
De Dogan-kranten publiceren ondertussen ronkende verklaringen waarin ze de onafhankelijke pers verdedigen. Premier Erdogan is op verkiezingstoernee wegens de komende lokale verkiezingen in maart. Hij houdt zijn publiek in al even ronkende speeches voor dat nu de tijd gekomen is dat niet alleen de kleine man belasting betaalt, maar ook de grote ondernemingen eraan moeten geloven.
De Dogan Groep heeft dertig dagen om beroep aan te tekenen tegen de boete.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Slap at Journalist in Turkije sep 11 2009 / 6pm

    [...] Een oude discussie, want hij woedde ook al bij eerdere boetes dit jaar – ik schreef er ook eerder een kort artikel en een blogje over. Natuurlijk is er volop reden om beide kanten in het conflict te wantrouwen. De [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel