Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

DIYARBAKIR – De protesten in Istanbul, die begonnen als verzet tegen het verdwijnen van een park bij het centraal gelegen Taksim-plein, hebben zich uitgebreid naar andere steden, zoals naar de hoofdstad Ankara en de westelijke kuststad Izmir. Ook daar zette de politie traangas in tegen de betogers.

Ooggetuigen melden dat ze nog nooit zoveel traangas hebben gezien in Istanbul. Zowel op het Taksim-plein als op de winkelboulevard Istiklal, die op Taksim uitkomt, en op plaatsen rondom het plein, valt de politie demonstranten aan. Er wordt van dichtbij pepperspray gespoten, mensen worden vol geraakt door traangasgranaten en van de voeten geblazen door waterkanonnen.

Hotels in de omgeving stellen hun lege kamers beschikbaar voor gewonden, via twitter worden artsen en medicijnenstudenten opgeroepen de helpende hand te komen bieden. Ziekenhuizen zijn niet altijd bereikbaar door het traangas en wegblokkades.

Eerder vandaag belandde Sirri Süreyya Önder, parlementariër voor de oppositiepartij BDP, in het ziekenhuis door het politiegeweld. Hij brak zijn arm.

Ondertussen heeft een rechtbank besloten de werkzaamheden aan het Gezi Park, waar het afgelopen dinsdag allemaal om begon, op te schorten. Het kleine maar geliefde park moet plaatsmaken voor een winkelcentrum, maar tegenstanders tekenden bij de rechtbank bezwaar aan tegen het project. De rechter wil pas vonnissen nadat ook de gemeente Istanbul is gehoord, en neemt daar nu de tijd voor.

Rechters in Turkije staan er niet om bekend te oordelen tegen het belang van de staat.

Het protest gaat inmiddels echter om veel meer dan om het park. Het gaat om de bouwwoede van de AKP-regering en de gemeente Istanbul, die ook wordt bestuurd door de AKP. Ook de autoritaire manier van regeren van premier Erdogan stuit steeds meer Turken tegen de borst, en de manier waarop al jarenlang demonstraties met een overdaad aan traangas worden neergeslagen.

1 Comment »

One Response to “Protesten Turkije breiden zich uit”

Comments

  1. Liesje jun 06 2013 / 7pm

    En ook hier geen woord over de klachten van de opstandelingen over de toenemende islamisering zoals: alcohol verbod na 22:00 u, bemoeienis over kindertal van ouders, verbod op de morning-afther pil, toename aantal grote moskeën, verplichte Koran-lessen op school voor kinderen enz. enz.
    Iets meer dan de helft van de ELECTRONISCHE (= fraudegevoelige)
    stemmen mag dan wel naar Erdogan zijn gegaan, maar de rest heeft niet op hem gestemd maar krijgt wel de Islam opgedrongen.
    Bovendien zitten er 42.000 onschuldige mensen in de gevangenis, die niet eens weten wat de aanklacht is.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel