Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In de Turkse hoofdstad Ankara begint dinsdag een proces tegen leden van het Koerdisch parlement in ballingschap, dat in 1995 werd opgericht in Den Haag. Tegen 31 verdachten, waaronder parlementsvoorzitter Yaşar Kaya, worden gevangenisstraffen geëist van 15 tot 22 jaar. Zij worden ervan verdacht een gewapende organisatie te hebben opgericht en geleid. Volgens de aanklager was het parlement een diplomatieke tak van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Dat meldt dagblad Zaman.
Turkije is onlangs een hernieuwd offensief begonnen tegen PKK-sympathisanten. In de afgelopen twee weken zijn rond de vijftig mensen gearresteerd, waaronder politici van de pro-Koerdische partij DTP. Zij zouden banden hebben met de Democratische Conferderatie Koerdistan (KCK), de organisatie waar het Koerdische Parlement in Ballingschap in 1998 in op ging. De KCK is een koepelorganisatie van organisaties die aan de PKK gelieerd zouden zijn. Politieke voorgangers van de DTP stonden destijds aan de wieg van het Koerdisch parlement in ballingschap.
De oprichting van het parlement leidde vijftien jaar geleden tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije, en tussen Nederland en de Verenigde Staten. De VS erkenden de PKK al als terroristiche organisatie, Europa (nog) niet. Turkije en de VS beschuldigden Nederland ervan de strijd tegen terrorisme niet serieus te nemen en de PKK met het parlement de mogelijkheid te geven internationale steun te verwerven. De toenmalige premier Kok was niet onder de indruk: de Nederlandse grondwet bood vrijheid van vergadering, en hij was niet bereid die op te offeren voor diplomatieke vrede. Het parlement in ballingschap kwam uiteindelijk negen keer bijeen in verschillende Europese steden.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Uw ANP-vrouw in Turkije at Journalist in Turkije jul 05 2009 / 12pm

    [...] maakte het bericht in de Turkse krant interessant voor Nederland, dus schreef ik er voor het ANP een bericht over. Hetzelfde gebeurde toen één van Turkije’s meest beruchte terroristen overleed in [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel