Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Ze is oogverblindend mooi, maar niet bepaald geliefd, de Nederlandse Caroline in de Turkse soap ‘De tijd vliegt voorbij’. Ze is de verboden liefde van een man in een middenklassefamilie en ze krijgt in de serie keer op keer de kwalificatie ‘ongelovige’ mee. Een commissie verbonden aan de Turkse regering heeft de scenarioschrijvers nu gewaarschuwd voor deze ‘discriminatie’, berichten diverse Turkse media zaterdag.

De Nederlandse, gespeeld door de overigens Duitse actrice Wilma Elles, drijft een wig in de familie van haar geliefde, en is geen lieverdje: ze steekt zelfs een kinderdagverblijf in brand. Maar hoe ‘fout’ ze ook is, de term ‘ongelovige’, alleen maar omdat Caroline een buitenlandse is, is stigmatiserend en discriminerend. Althans, zo luidt het oordeel van de parlementaire commissie voor mensenrechten. ‘Niet het feit dat ze buitenlandse is zou de aandacht moeten krijgen, maar dat ze immoreel is’, zegt commissievoorzitter Kücük.

De waarschuwing van de commissie heeft ook alweer de tongen losgemaakt: onafhankelijke mensenrechtenorganisaties delen de kritiek weliswaar, maar vinden dat de overheid zich erbuiten moet houden omdat overheidsbemoeienis riekt naar censuur.

Ondertussen kan de ‘Nederlandse’ rekenen op een gestaag groeiende roem in Turkije en is Caroline een bekende buitenlandse naam aan het worden.

2 Comments »

2 Responses to “Ophef over Nederlandse ‘heiden’ in Turkse soap”

Comments

  1. lola mrt 24 2011 / 8pm

    ik weet niet wie dit heeft geschreven maar die gene heeft hetwel mooi mis die karolien heeft in dat serie een slechte karakter hij gebruikt de man en gaat ervan door met hem geld
    als er in julie soap gtst een slechte vrouw komt die een man met een gezin ze leven ruineerd en met z’n geld er van door gaat zouden julie dan die vrouw van houden of haar haten (dan in haar rol want je weet niet hoe ze echt is).
    en als julie nederlanders allemaal racistische moppen maken en dan op google zetten mogen wij nix zeggen en als er opeens op een turkse (ontroerende) serie een slechte vrouw (toevallig een nederlandse) komt voelen julie je opeens beledigd????

  2. jaja! apr 08 2011 / 4pm

    dit slaat een beetje nergens op ook americaanse series zetten racistiese beelden van de moslims en daarover word er nix over verteld maar als het om onze series gaan dan kannen jullie er opeens een drama erover maken

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel