Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Turkije bombardeert PKK-stellingen in Noord-Irak als vergelding voor het doden van soldaten door de PKK. Inmiddels zijn daarbij de eerste burgerslachtoffers gevallen. De EU protesteert niet tegen het geweld, want de PKK staat op de EU-lijst van terroristische organisaties. Maar juist het etiket ‘terroristisch’ draagt bij aan het in stand houden van de kern van het probleem, namelijk de nog altijd onopgeloste Koerdische kwestie. Hoog tijd PKK-strijders niet langer als ‘terroristen’ te zien.

Er bestaat geen algemeen aanvaarde, internationale definitie van het begrip ‘terrorisme’. Dat heeft alles te maken met de gretigheid waarmee verschillende politieke actoren de term gebruiken en misbruiken, en dus maar al te graag naar hun hand zetten. De vraag of een organisatie terroristisch is of niet, is dus een puur politieke. Ook de beslissing van de EU de PKK op de lijst van terroristische organisaties te zetten, was politiek. Die beslissing werd genomen in 2002, onder zware druk van Turkije en de Verenigde Staten. De Verenigde Staten hadden Turkije’s vriendschap nodig in hun strijd tegen het terrorisme na de aanslagen in New York, en de beste manier Turkse vriendschap te kopen, is de PKK terroristisch noemen. De EU kon niet achterblijven.

Dat is nu bijna tien jaar geleden. Destijds was er enige hoop dat regeringspartij AKP, die in 2002 voor het eerst aan de macht kwam, werk zou maken van het oplossen van de al decennia slepende Koerdische kwestie. Niet door als vanouds alleen militaire middelen in te zetten, maar door democratische veranderingen door te voeren en daarmee de voedingsbodem voor ‘terrorisme’ weg te nemen. De AKP nam democratisering op verschillende fronten inderdaad serieus, en in 2005 konden de toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de EU worden geopend.

Onderwijs in de eigen taal

Bij het oplossen van de Koerdische kwestie langs democratische weg, is de AKP, die sinds 2002 alleen regeert, echter ernstig in gebreke gebleven. In 2009 werd weliswaar een ‘Koerdische opening’ aangekondigd, maar die is nooit uit de verf gekomen. Ook toen de PKK herhaaldelijk maandenlange wapenstilstanden respecteerde en de regering zo de kans gaf hervormingen door te voeren zonder ervan beschuldigd te worden te ‘buigen voor terroristen’, gebeurde er niets.

Terwijl de Koerdische eisen allesbehalve onredelijk zijn. Toen de PKK haar gewelddadig politiek activisme begon, in augustus 1984, was een eigen land het doel. Inmiddels streeft de organisatie autonomie na in het voornamelijk door Koerden bevolkte zuidoosten van het Turkije. Andere Koerdische eisen: onderwijs in de eigen taal, het afschaffen van de kiesdrempel van tien procent, en de vrijlating van Koerdische politieke gevangenen. De meeste eisen zijn voor Turkije niet voor discussie vatbaar. Ze tasten de eenheid van Turkije aan, één van de heilige doctrines waarop de natie-staat is gegrondvest.

Niet alleen heeft de AKP nauwelijks iets concreets gedaan de Koerdische kwestie dichter bij een oplossing te brengen, er is zelfs een tactiek toegevoegd aan het arsenaal waarmee de Koerdische bevolking wordt onderdrukt. Werden in de jaren tachtig en negentig PKK-strijders, Koerdische activisten, politici en intellectuelen bij duizenden tegelijk vermoord, tegenwoordig worden ze massaal voor het gerecht gedaagd. Zo staan er honderden Koerdische burgemeesters terecht voor het gebruik van hun recht op vrije meningsuiting, door Turkije gekenschetst als het ‘maken van propaganda voor een terroristische organisatie’. Koerdische journalisten worden nog altijd opgesloten als ze vanuit Koerdisch perspectief over de Koerdische kwestie berichten, en democratisch gekozen politici worden met juridische argumenten uit het parlement geweerd.

Een straf die een rechtsstaat past

Door de PKK als ‘terroristisch’ aan te merken, worden ook haar legitieme doelen als irrelevant weggezet. En worden tegelijkertijd alle gewelddadige en juridische repressailles tegen Koerden gerechtvaardigd. Elke bom op Noord-Irak is zelfverdediging tegen terrorisme, elke rechterlijke uitspraak tegen een Koerdisch politicus een straf die een rechtsstaat past. Het wakkert de woede en frustratie onder Koerden aan – geen wonder dat het aantal jongeren dat zich aansluit bij de PKK, aan het toenemen is, zoals vorige week bekend werd. Politiek krijgen ze geen voet aan de grond, en dus zien ze geen andere uitweg dan ‘naar de bergen gaan’, zoals het in Turkije wordt genoemd.

De wapenstilstand van de PKK is voorbij. Er vallen doden. Jonge militairen, vaak dienstplichtig en nauwelijks ervaren. Waarop Erdogan besluit luchtaanvallen uit te voeren op PKK-stellingen in Noord-Irak, want, zo liet hij weten, ‘ons geduld is ten einde gekomen’. Cynischer kan het bijna niet. De internationale erkenning van de PKK als terroristische organisatie, pakt desastreus uit voor elke kans op vrede. Het houdt een vicieuze cirkel van onderdrukking en geweld in stand. Tijd voor een nieuw politiek signaal: schrap de PKK van de lijst van terroristische organisaties.

28 Comments »

28 Responses to “Noem PKK-strijders niet langer terroristen”

Comments

 1. Hakan aug 23 2011 / 2pm

  JIJ BENT GEK!!!

 2. Hakan aug 23 2011 / 5pm

  sorry, maar hier heb geen andere woorden voor frederike. hoe kom je op dit soort ideeen?

 3. Wies Ubags aug 23 2011 / 10pm

  Prima verhaal, Frederike. Ik kan het als buitenstaander helemaal volgen en ik ben het met je redenering eens. Ik denk in het algemeen dat de term terrorisme door veel regeringen wordt misbruikt om politieke munt uit te slaan en soms ook om grof geweld te legitimeren. Daarom geloof ik dat wij journalisten heel voorzichtig moeten zijn met het overnemen van zulke termen.

 4. Hakan aug 24 2011 / 9am

  Hoe wilt u de PKK gaan noemen dan? Wat zijn ze als ze geen terroristen zijn? Wanneer ben je een terrorist?

 5. Fréderike Geerdink aug 24 2011 / 10am

  Hoi Hakan, je klinkt nogal ontgoocheld, sorry daarvoor ;-) Ik spreek me niet uit over hoe je ze dan wel moet noemen, en daar gaat het me ook niet om. Het gaat me erom dat de term ‘terroristen’ wordt misbruikt om Koerden verder te onderdrukken, en EU werkt daar aan mee door de PKK op de lijst van terroristische organisaties te zetten. Dat moet doorbroken worden, vind ik.

 6. San aug 24 2011 / 11am

  Sorry hoor maar er zijn honderden miljarden geïnvesteerd in het zuidoosten, en er komen nog veel meer bij. De grenzen zijn geopend, 1/3e van de AKP parlementsleden is openlijk Koerd, er is elektriciteit, stromend water, irrigatie in het zuidoosten, er zijn veel nieuwe scholen en universiteiten waarvan sommigen Koerdisch onderwijzen, ze mogen nu media opzetten in hun eigen taal, ze mogen toespraken houden in het Koerdisch, ze mogen demonstreren, zelfs met vlaggen van Ocalan zwaaien… Erdogan heeft aangegeven de Koerden een vorm van autonomie te willen geven. De enige plek om hierover te onderhandelen is het Turkse parlement!! De PKK is WEL een terroristische organisatie aangezien ze niet onderhandelen met politieke middelen maar met geweld. Als ze serieus waren geweest over democratie hadden ze de BDP naar het parlement laten gaan om te onderhandelen over autonomie. Door zich terug te trekken uit de democratie laten ze zien waar ze werkelijk op uit zijn; het continueren van het probleem, in de hoop dat het ze zelf wat oplevert; de kans op volledige onafhankelijkheid op de lange termijn. Het is in het voordeel voor de PKK om het conflict voort te zetten, anders verliezen ze hun machtspositie in de regio, waar ze veel verdienen met wapens-, mensen- en drugshandel.

  En het is onzin dat de PKK word misbruikt om de Koerden te onderdrukken. Waar haal je die onzin vandaan. Hoe worden Koerden precies onderdrukt? Ze hebben nog geen autonomie, dat is waar, maar dat is iets anders dan onderdrukking. Er is geen sprake van onderdrukking.

 7. Brigit Kooijman aug 24 2011 / 11am

  @Hakan ‘Koerdische afscheidingsbeweging PKK’ las ik vandaag in de Volkskrant. Dat lijkt me een nette benaming. (Jammer alleen dat ie kennelijk niet (meer) klopt, omdat de Koerden alleen nog autonomie nastreven.)

 8. hakanpnr aug 24 2011 / 1pm

  Maar waarom ga je er vanuit dat PKK de “stem”van de koerden is?? Waarom moet een organisatie die talloze moorden heeft gepleegd de spreekbuis zijn van de koerden? en immuniteit gegeven worden voor al het bloed wat aan hun handen kleeft, dat ze van de terroristlijst afgehaald worden? Immers hoe noem je dan een organisatie die mensen moord voor een politiek doel?
  Willen ze praten moeten ze eerst het wapen neerleggen.
  Dat praat zo makkelijk geloof me , ook voor de koerden!

 9. Ceto27 aug 25 2011 / 12am

  Mevrouw Geerdink waar haalt u uw bronnen vandaan om dit onzin te schrijven? Niks positiefs van de Turken zo te lezen van je artikels….

 10. Ozkan Arslan aug 25 2011 / 10am

  Laat de Koerden integreren!! En als ze hun land willen moeten ze maar naar
  Kurdistan in Irak !!

  Ik als Turk in Nederland ga toch ook niet met bommen gooien omdat ik een Turkse
  staat in Nederland wil???

  Volgens mij snap je niet hoe de wereld in elkaar zit..

 11. hakan aug 25 2011 / 12pm

  @Brigit Kooiman

  Koerdische afscheidingsbeweging? Ja!
  Maar ze hebben wapens, en ze terroriseren het land. \

  zullen we ze gewoon terroristische afscheidingsbeweging noemen. is iedereen blij!

 12. Fréderike Geerdink aug 25 2011 / 12pm

  San, dat zijn zoethoudertjes natuurlijk. Er is stromen water en electriciteit, dus verder niet zeuren? Er is een universiteit waar je Koerdisch kunt leren ja, maar uiteindelijk is dat allemaal onder YÖK-controle natuurlijk en die houden dat bewust kleinschalig. Er zijn Koerdische AKP’ers, maar die moeten gewoon de partijlijn/Erdogan volgen en kunnen zich echt niet vrijelijk uitspreken over de Koerdische kwestie. TRT6, de Koerdische zender, is niets-aan-de-hand staatsTV over cultuur en natuur, dus massa’s Koerden kijken naar die andere zender, jeweetwel, die volgens Turkije en de Deense aanklager verboden moet worden. ‘Ze mogen demonstreren’, ja dat is een democratisch recht, moeten we daar dan om staan te juichen ofzo? En zwaaien met een Öcalan-vlag kan alleen als je je gezicht helemaal bedekt, anders beland je echt wel in het gevang. Ja, het parlement is de plek om problemen op te lossen, maar dat zeg ik nou net, daar worden ze weggehouden met juridische maatregelen én de kiesdrempel van 10%. Hele fundamentele dingen, zoals die kiesdrempel, erkenning van de identiteit in de Grondwet, vrij onderwijs in de eigen taal, dat is allemaal níet geregeld. Ik zeg niet dat het een excuus is voor geweld (ik ben principieel tegen geweld), maar het verklaart wel het een en ander.

  Ozkan, de Koerden wonen al eeuwen en eeuwen op het grondgebied dat nu is verspreid over Irak, Iran, Syrië en Turkije, ze allemaal naar Irak sturen is natuurlijk gewoon etnische zuivering – ben je daar voor? De identiteit van Koerden is in Turkije sinds decennia totaal ontkent (‘berg-Turken’), lijkt je dat geen probleem? Hoe zou je het vinden als de identiteit van jouw volk stelselmatig werd ontkend? Als je toch aan het vergelijken bent met Nederland: dat is een beetje wat Wilders doet he, ‘allochtonen’ moeten assimileren – ben je daar ook voor? Zal ik je dan maar gewoon Oscar de Leeuw noemen? Het gaat Koerden om rechten, hele gewone mensenrechten die ieder mens toekomen. Turken in Nederland zijn hoe dan ook onvergelijkbaar, want die zijn er pas sinds een paar decennia, Koerden wonen al eeuwen waar ze nu wonen. Dus eh, wie snapt er nou niet hoe de wereld in elkaar zit, jij of ik?

 13. Murat aug 25 2011 / 5pm

  Ik als een Turk moet ten eerste vermelden dat ik volledig achter de Koerdische eisen sta en bdp( alleen al vanwege die belachelijke en de antidemocratische kiesdrempel) van harte steun.

  Hoewel ik het ook eens ben dat de PKK als een terroristische organisatie neerzetten alleen al in het voordeel van de Turkse staat werkt en bovendien het camoufleren/justificeren van de Turkse staatsterreur vergemakkelijkt, zet ik toch vooral na de zeer tegenstrijdige reportages/persverklaringen van Ocalan en Karayilan aangaande de ideologie ( of juist gebrek daaraan) van de PKK en de manier waarop wordt omgegaan met de dissidenten en de afwijkende meningen binnen de groep hele grote vraagtekens over de PKK. En dientengevolge denk ik dat de solidariteit met de onderdrukte Koerden niet per se hoef te betekenen dat je automatisch en kritiekloos achter de PKK moet staan, zoals hier ook wordt vermeldt:http://www.doorbraak.eu/gebladerte/10599f36.htm

  Wat me ook tegen de borst stuit is de misselijkmakende hypocrisie (en orientalisme) van sommige Nederlanders. Men maakt graag gewag van over de situatie van etnische minderheden en mensenrechtenschendingen in Turkije en Arabische wereld( wat ik trouwens ook goed vind dat er aandacht aan besteed wordt) maar als het aankomt op het vaderland wordt het ineens angstvallig stil. Het zijns trouwens dezelfde mensen die Grijze Wolven (heel terecht) een fascistische bende vinden maar voor het gemak vergeten dat hun huidige regering naar de pijpen danst van een fascistoïde kliek die niet vies is van etnische registratie en deportatie van tientallen miljoenen criminele moslims.En nog niet te spreken over dier prachtige plannen over de assimilatie van de niet-westerse allochtonen( wat een prachtig woord is dat toch, als allochtoon zowaar niet discriminerend genoeg klinkt, hebben we toch het wonderbaarlijke niet-westerse allochtoon) . Maar ik moet met klem vermelden dat deze mensen hoewel het in essentie met de PVV en haar standpunten eens zijn en die partij als vox populi zien toch geen PVV-stemmers zijn, maar…

 14. Hakan aug 25 2011 / 6pm

  Ik ben met je eens Frederike!
  Turkije moet hoe dan ook democratischer worden. Meer rechten voor de koerden, daar ben ik helemaal mee eens. Niet alleen de koerder maar iedereen!

  Maar weet je ook dat de Koerden in het oosten van turkije, geen belasting betalen? Alleen de ambtenaren die daar werken betalen belasting voor de rest niemand! Ouders krijgen geld omdat ze hun kinderen naar school sturen, en als ze hun geld niet op tijd krijgen, gaan de kinderen niet naar school! kijk een x naar de statistieken dan weet je wat die koerden in het oosten jaarlijks turkije kosten!

  geloof me frederike, de koerden in turkije willen geen oplossing,..

 15. Hakan aug 25 2011 / 7pm

  een dokter, leraar, agent enz. in het oosten van het land verdiend 2 tot 3 x zo veel als elders in het land.

  ze dreigen de dokters met geweld als ze vinden dat ze niet goed geholpen zijn. ze betalen niet eens mee aan de zorg! Geef de koerden hun eigen land, van mij mogen ze heel oost turkije hebben, als ze maar daar blijven. maar dan hebben ze natuurlijk helemaal geen vrijheid meer…

  geweld tussen koerden onderling is veel hoger, meisjes mogen niet naar school, eerwraak, geen belasting betalen enz. enz. enz. soms vind ik je wel naif fré.

 16. Fréderike Geerdink aug 25 2011 / 7pm

  Maar Hakan, daar gaat mijn artikel niet over. Natuurlijk zijn er grote problemen in het zuidoosten, dat ontkent niemand en ik zeker niet. Overigens, eerwraak en het achterstellen van vrouwen zijn bepaald geen exclusief Koerdische problemen, verdiep je er maar eens verder in – als je durft ;-) Ik ben niet naïef Hakan, geloof dat maar…

 17. Hakan aug 25 2011 / 7pm

  wordt je niet gek van ons, Frederike? :)

 18. Fréderike Geerdink aug 25 2011 / 11pm

  Hakan, geen seconde, en ik meen het. Fijn juist, inhoudelijke discussie!

 19. Fatih aug 26 2011 / 4am

  Er hoeft maar 1 bom te ontploffen in Amsterdam dat tegen de staat is bedoeld en de hele organisatie word veroordeeld als terroristen wie het ook mogen zijn zelfs als het gewoon om nederlanders gaat waar of niet? Kijk USA 2 torens naar beneden en heel afghanistan met de grond gelijk gemaakt, dat zijn wel terroristen he? Ik vind van wel en Turkije is in hetzelfde situatie maar dan veel erger wel 30 jaar lang!!

 20. Anna Broos aug 26 2011 / 10am

  Frederike,
  Dank voor de helderheid in de Koerdisch/Turkse situatie.
  Nog een vraag: Is het naief om te veronderstellen dat als het (ook) zou gaan om de grondstoffen, de vruchtbare bodem en water, het van beschaving getuigt als Turkije zou onderhandelen over die hulpbronnen i.p.v. daar een heel volk voor te onderdrukken? (Wordt Koerdistan ook als buffer gebruikt tegen?)
  Ja, als ik het opschrijf, zie ik het antwoord al. Turkije vindt natuurlijk dat er niets te onderhandelen valt. Het gebied is al (met geweld? hoe?) toegeeigend.
  Ik heb nooit begrepen waarom, vooral wij, het westen, met geweld, rijkdom hebben veroverd, i.p.v. met onderhandelen.
  We hadden niets te ver/onderhandelen??
  China haalt ook grondstoffen uit de mijnen in o.a. Afrika en biedt in ruil daarvoor het aanleggen van infrastructuur, het bouwen van scholen ziekenhuizen. Het gebeurt niet met geweld, wel met naar onze begrippen uitbuiting (?). De vraag blijft daar: wat gebeurt er als de Chinezen weer wegtrekken als de mijn leeggehaald is.
  Terugkomend op mijn vraag: ik begrijp het middel onderdrukking en geweld niet.
  Naiëve (?) Anna

 21. San aug 27 2011 / 10am

  De Chinezen dwingen miljoenen mensen als slaaf in fabrieken en op het land te werken… Daar hoef je geen Afrikaan te zijn om helemaal uitgebuit te worden. Een Oeigoer, Tibetaan, Mongool of Manchu is goed genoeg om uitgebuit/omgebracht te worden voor een Chinees. Maar in jou ogen doen de Chinezen zo veel meer goeds dan de Turken… Sorry hoor maar in China hebben ze mobiele executie-auto’s die door het land rijden en direct de organen uit het lichaam snijd voor de verkoop. In China moet je als Oeigoer zonder vergoeding een maand als slaaf op het land werken voor de overheid!! In China zijn helemaal geen mensenrechten. En ja voor China gaat het om olie, gas, goud, koper, kobalt, uranium etc. Dat ligt er in Tibet en Oost-Turkestan, daarom word er een langzame genocide gepleegd op deze volkeren. China kun je niet vergelijken met Turkije. Turkije is de hemel vergeleken met zo’n dictatuur.

  In Koerdisch-Turkije zijn vrijwel geen grondstoffen. Dus dat is niet de reden dat de Turken het graag zouden willen behouden… Het heeft meer met een geopolitieke situatie te maken ten opzichte van Irak en Iran waarom de Turken geen grondgebied willen afstaan.

  En als je het mij vraagt: Laat de Koerden het maar nemen, het is toch niet eens hun gebied. Koerdische dorpen bestaan niet, het zijn Armeense dorpen. Koerden waren tot 100 jaar geleden nomaden. In ruil voor de moord op Armeniers kregen ze hun huizen…

 22. Anna Broos aug 29 2011 / 12am

  San zegt: “Maar in jou ogen doen de Chinezen zo veel meer goeds dan de Turken….”
  Dat maak jij er van San.

 23. Ozkan Arslan aug 30 2011 / 7pm

  In mijn ogen blijven de PKK-strijders terroristen.
  Uitroeien tot de laatste strijder !

  Ze zouden een journalist als jou, zsm het land moeten laten uitzetten!

 24. Hakan sep 02 2011 / 11am

  @Ozkan Arslan

  dit slaat nergens op wat je zegt! Ze mag toch haar eigen mening hebben, in welke eeuw leef jij? wat ben je nog meer van plan met mensen die niet zoals jou denken?

  ik weet niet hoe oud je bent, maar je mentaliteit is niet echt maatschappelijk, ik hoop dat het goed komt met je!???

  de wereld is van ons allemaal!

 25. ozkan sep 04 2011 / 9pm

  @hakan

  Een Turkse nationalist van 25, dat is wat ik ben.
  Met mij is alles in orde!

  Ik walg van jullie empathie voor die vieze terroristen!

  De wereld is alleen van mensen met macht, jammer genoeg.

 26. Willem sep 21 2011 / 1pm

  @Anna
  Nee is zeker niet naif. Koerdistan beschikt over zoetwater die door Irak, Isreal en Iran afgenomen worden.
  Turkije weet dat zoetwater het volgende “olie” is in de droge Midden-Oosten.
  Verder is het vaker bewezen dat er veel olie in de grond zit, maar dat men er niet naar mag zoeken.

  @Ozkan,
  Waarom pak je niet je wapens op en ga je de bergen in. Zijn we in elk geval van jou verlost in Nederland. Al 100 jaar lang worden de Koerden hun recht ontnomen. Turkse staat bombardeert, voor miljoenen aan bommen die ze van VS kopen, al jaren de Koerden.

  @Frederike
  Keep up the good work, work of being human and telling your story.

 27. Ozkan okt 03 2011 / 12pm

  Ik word hier zo moe van..

  Bepaalde zaken zullen jullie nooit begrijpen.

 28. kekek dec 03 2012 / 3pm

  pkk’s zijn terroristen !

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel