Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Een handvol Nederlanders maakt zich op het vliegveld van de Turkse metropool Istanbul op voor de reis naar huis. Met de bus: in pakweg dertig uur naar Düsseldorf, en daar stappen ze op een trein. Enige hulp hebben ze daarbij niet gekregen van de KLM of hun reisorganisatie. Diana van Raampt, een vijftiger uit Amsterdam: ,,Ze verwijzen naar elkaars site, wat heb je daar nou aan?”

Het vliegveld van Istanbul is deels veranderd in een busstation voor de lange afstand. Eerder maandag vertrokken er al bussen naar onder meer Keulen, München, Lyon en Parijs. Er gaan geen bussen naar Amsterdam. De busmaatschappijen zetten een bestemming pas op hun lijstje als ze zeker weten dat de bus vol komt, en de consulaten van Frankrijk en Duitsland hebben daar actief in bemiddeld.

Er ligt een lijst met namen van Fransen die hun consulaat gebeld hebben om hulp, en net zo’n lijst met Duitse namen. Daniël Stork, woordvoerder van het Nederlands consulaat in Istanbul: ,,Als een aanzienlijk aantal Nederlanders contact met ons opneemt en met de bus naar huis wil, helpen wij bij het onderlinge contact. We hebben een lijst, maar daar staan tot nu toe zes, zeven namen op. Het loopt niet storm.”

Ook bij de balie van KLM zou zo’n lijst liggen, maar die is gesloten. Zelf regelen dus, zoals het echtpaar Van Raampt en hun vrienden Ischia van Huffelen en Johan den Blanken uit Alphen deden. ,,KLM heeft ons ticket omgeboekt naar de 27e, maar dat duurt nog een week! En dan zul je net zien dat Schiphol open is maar Istanbul dicht, je weet het niet. Dus we nemen het zekere voor het onzekere en we stappen op de bus.”

Ook Rob en Youri Lürsen, vader en zoon uit IJmuiden, hebben alles zelf geregeld. Ze hebben gewandeld in Nepal, zouden van India naar Amsterdam vliegen maar dat kon pas met een omgeboekt KLM-ticket op de 22e. Dus boekten ze bij een andere maatschappij naar Istanbul, en nu nemen ze de bus. Een smak geld alles bij elkaar, en van de verzekering verwachten ze niet veel. ,,Natuurgeweld, dat dekken ze helaas niet. Niks aan te doen, we willen naar huis.”

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel