Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De ene hoofddoek is de andere niet. Kijk maar op de markt van Ürgüp, een middelgroot dorp in het midden van Turkije.

(Aan de scherpte van de foto’s wordt gewerkt!)

 

hoofddoek1feb08.jpg  
Habibe Akkaya (16): “De doek die ik nu draag, is van erg glad materiaal, dus draag ik er een strakke doek onder om de hoofddoek op z’n plaats te houden. Anders zakt hij steeds weg. Maar het is ook versiering: ik heb ze in veel kleuren, en bruin past vandaag mooi bij mijn kleding. Het is dus ook versiering. In Turkije mag je niet met een hoofddoek op naar school. Gelukkig woon ik in Nederland en mag het daar wel. Ik zou niet naar school gaan als ik geen hoofddoek kon dragen.”

 doek5.jpg
Birgül Fidana (38): “Het is nogal warm vandaag, dus draag ik een katoenen doek. Ik heb ook synthetische, maar daar moet ik echt niet aan denken nu. Ik heb veel verschillende doeken, en vandaag draag ik hem zoals vrouwen van mijn leeftijd dat in deze regio traditioneel doen. Hij is ook goed voor de markt. Ik bedoel, ik heb ook doeken met glittertjes en mooie geborduurde randjes, maar die zijn meer voor speciale gelegenheden zoals bruiloften. Naar de markt draag je geen glittertjes.”

doek3.jpg 

Ayşe Şen (45): “Ik ben religieus, maar ik hou ook van Atatürk, de man die de republiek Turkije heeft gesticht. Atatürk heeft religie en staat gescheiden, en dat vind ik heel belangrijk in een democratie. Vandaar dat ik zijn petje draag, met de tekst ‘Atatürk, wij zijn op jouw weg’. Ik heb het gekocht bij een grote pro-Atatürkdemonstratie in Ankara, een paar maanden geleden. Ik draag de hoofddoek trouwens niet omdat ik religieus ben. Het is traditie hier, ik wil niet buiten de boot vallen.”

 doek8.jpg 
Nurten Kiziltepe (52): “Modernere vrouwen bedekken hun mond niet, maar ik wel, ik ben het zo gewend. Vroeger deden alle vrouwen het zoals ik. Nu zie je ook veel religieuze hoofddoeken, die sluiten veel nauwer. Ik ben gelovig, maar een hoofddoek draag ik vooral omdat ik me zo kan verbergen voor mannen. Eigenlijk zou ik ook niet op de foto moeten gaan en me zo laten zien. Mijn man had het nooit goed gevonden. Maar hij is overleden, dus nu kan het wel.”

doek2.jpg 
Kezban Çetinkaya (55): “De groenige doek hieronder draag ik thuis ook. Het is traditie, het hoort er gewoon bij, en ik doe het ook omdat het bij mijn geloof hoort. Als ik naar buiten ga, doe ik over het dunne doekje dat ik thuis gebruik, nog een doek, vandaag is dat deze witte. Niet dat ik zo veel afwissel hoor, ik wikkel gewoon wat om mijn hoofd en klaar. Sommige vrouwen hebben tientallen doeken, ik heb er maar vier.”

doek6.jpg 
Esma Toker (18): “Ik draag sinds ongeveer een jaar een hoofddoek. Ik ging steeds meer lezen over het geloof en ik heb gepraat met de imam in Heerenveen, waar ik woon, en dan groei je langzaam naar het dragen van een hoofddoek toe. Het geloof verplicht het, mijn haar moet onzichtbaar blijven. Heel af en toe draag ik ook een petje in plaats van een doek, maar ik sta ook wel graag voor de spiegel wat met de doek te prutsen tot ik vind dat hij mooi zit. Weet je, deze wereld is een test, en hoe meer je goede dingen doet die bij het geloof horen, hoe meer kans je maakt in de hemel te komen.”

 doek7.jpg 
Gülcen Sarkaya (43): “Ik wil geaccepteerd worden in het dorp waar ik woon, en dus draag ik deze doek. Gewoon losjes, mijn hals hoeft ook niet bedekt te worden. Ik ben modern en niet erg religieus. Mijn man en ik werken in de wijnindustrie, hij maakt wijn en ik sta in de winkel. Sommige mensen vinden het een grappige of vreemde combinatie: een vrouw met een hoofddoek als verkoopster in een wijnwinkel. Maar er is niets raars aan, het is gewoon hoe wij ons geld verdienen.”

doek1.jpg 
Fatma Özçelik (24): “De doek moet elke haar verbergen, dus draag ik er een band onder om zeker te weten dat er geen haar tevoorschijn komt. En de band houdt de doek op z’n plaats, anders glijdt ‘ie weg. Ik wil een hoofddoek dragen, maar het is ook een verplichting in de islam. De Koran zegt het, en de profeet draagt het op. Maar ik vind het ook belangrijk er mooi uit te zien. Ik heb veel verschillende doeken, zodat ik elke dag iets kan kiezen dat mooi bij mijn kleren past.” 
 (fotografie: Allard de Witte

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel