Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In toeristische gebieden in Turkije worden extra beschermingsmaatregelen genomen tegen terroristische aanslagen door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, zo melden verschillende Turkse media vrijdag. Dat is één van de uitkomsten van overleg tussen de Turkse regering en het leger donderdag. Welke maatregelen precies worden getroffen, is niet bekend gemaakt.

De veiligheidsmaatregelen worden verscherpt nadat maandag bij een aanslag op een bus met militair personeel zes mensen omkwamen. De aanslag was weliswaar gericht op militairen en vond plaats ver weg van toeristisch gebied, maar voedde de angst dat de PKK haar strijd naar de steden verplaatst. Daarbij zijn toeristische gebieden traditioneel ook doelwit: bij eerdere aanslagen in bijvoorbeeld de toeristische regio’s Antalya en Izmir kwamen de afgelopen dertig jaar tientallen toeristen om het leven.

Ertugrul Karaoglu, woordvoerder van de Associatie van Turkse Reisbureau’s, benadrukt dat de PKK zich vooralsnog alleen op militaire doelen richt, maar stelt ook dat de toeristische industrie inderdaad gevoelig is voor aanslagen. ‘We overleggen met de politie en de lokale overheid over maatregelen en zorgen er zelf natuurlijk ook voor dat hotels en andere toeristische plekken veilig zijn.’

Hij denkt met afschuw terug aan veiligheidsmaatregelen van grofweg twintig jaar geleden, toen er op straat werd gepatrouilleerd met machinegeweren. ‘Dat gaat nu absoluut niet gebeuren. Behalve dat de dreiging niet zo hoog oploopt als destijds, kiezen we nu voor maatregelen waar toeristen geen last van hebben en waar ze zich niet ongemakkelijk bij voelen.’ Hij doelt op agenten in burger, detectiepoortjes bij grotere hotels en particuliere beveiligers die deels ook in burgerkleding hun werk doen.

De PKK kondigde eerder deze maand het einde van een staakt-het-vuren af, dat ingesteld werd in april vorig jaar. Een geweldloze periode was dat niet, maar de PKK claimde zich uitsluitend te verdedigen. Sinds enkele weken worden er weer gerichte aanvallen uitgevoerd, vooral op legerposten in afgelegen gebieden.

1 Comment »

One Response to “Meer beveiliging toeristische plekken Turkije”

Comments

  1. Wies ubags jun 26 2010 / 12am

    het staat er prima in, met grofweg en al: ‘Hij denkt met afschuw terug aan veiligheidsmaatregelen van grofweg twintig jaar geleden, toen er op straat werd gepatrouilleerd met machinegeweren.’
    Groet van je collega uit Bogotá,
    Wies Ubags
    en ik beloof je dat ik ga ‘pakweggen’, zodra ik de kans krijg, dus zodra er zich in een stuk iets ongeveerderigs voordoet.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel