Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Koerdische groepen in Turkije hebben langdurige acties van burgerlijke ongehoor- zaamheid aangekondigd om hun eisen voor meer culturele en politieke vrijheid kracht bij te zetten. Te beginnen met massale sit-in acties in verschillende steden in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land. Donderdag moeten al duizenden mensen samenkomen in Batman. Dat melden Turkse dagbladen donderdag.

Voornaamste initiatiefnemers van de acties zijn de pro-Koerdische Partij voor Vrede en Democratie (BDP) en het Congres voor een Democratische Samenleving (DTK), een koepelorganisatie van pro-Koerdische leiders en groepen. Bij een sit-in vandaag in de zuidoostelijke stad Batman verwachten de organisatoren zeker 20.000 deelnemers. Donderdagochtend kwam het overigens meteen al tot ongeregeldheden: de politie sommeerde actievoerders en politieke leiders zich te verspreiden en ging over tot arrestaties toen daaraan geen gehoor werd gegeven. Zeker vijftig mensen, waaronder een provinciaal gouverneur, zijn opgepakt.

De Koerden hebben vier eisen: onderwijs in de eigen taal, het vrijlaten van alle politieke gevangenen, het einde van militaire en politieke acties tegen Koerden, en het afschaffen van de kiesdrempel van 10% (die ooit werd ingevoerd om de Koerden uit het parlement te houden).

 

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel