Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In de Turkse hoofdstad Ankara is dinsdag Hanefi Avci gearresteerd, een ex-politiechef die een onthullend boek schreef over de infiltratie van een religieuze beweging in het staatsapparaat. Dat melden verschillende Turkse media dinsdag.

Het boek kwam deze zomer uit en veroorzaakte een schokgolf in Turkije. Avci schreef vanuit zijn jarenlange ervaring bij zowel de veiligheidsdienst als de politie dat leden van de religieuze Gülen-beweging infiltreerden in staatsinstituten. De islamitische leider Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten woont, heeft veel volgelingen in zijn geboorteland Turkije, maar er is ook diep wantrouwen tegen hem en zijn beweging.

Het Turkse Openbaar Ministerie begon een onderzoek tegen Avci, dat nu een beschuldiging heeft opgeleverd: lidmaatschap van een terroristische organisatie en hulp bieden aan een terroristische organisatie. Hij zou betrokken zijn bij een groep genaamd ‘Revolutionaire Hoofdkwartieren’, een organisatie die in 2008 de verantwoordelijkheid op zich nam voor een aanslag op het kantoor van regeringspartij AKP in Istanbul. Daarbij vielen destijds tien gewonden.

Avci heeft in Turkije uitgesproken voor- en tegenstanders. Volgens sommigen schreef hij het boek als afleiding van verdenkingen tegen hemzelf, voor sommigen is hij een held die de verborgen agenda van de Gülen-beweging heeft blootgelegd. Zijn arrestatie wordt door die laatste groep als nieuw bewijs gezien van de invloed van Gülen. Overigens bevat het boek van Avci weinig concrete bewijzen. In interviews gaf hij aan dat het Openbaar Ministerie die echter makkelijk rond kan krijgen als ze een diepgaand onderzoek naar de infiltratie door Gülen-volgelingen zouden instellen.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel