Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

KAYSERI – Nederland en Turkije hebben concrete afspraken gemaakt om problemen in de samenwerking op juridisch gebied op te lossen. Voortaan zal niet meer strikt naar de wet gekeken worden, maar per rechtszaak worden bekeken hoe samenwerking zo goed mogelijk van de grond kan komen. Dat is de uitkomst van overleg tussen Minister van Justitie Hirsch Ballin met zijn Turkse ambtgenoot Mehmet Ali Şahin, tijdens het werkbezoek van de minister aan Turkije.
De kwestie kwam deze week (toevallig) in het nieuws door een rechtszaak in Den Bosch, waar vermeende PKK-leden terecht staan. Probleem in de zaak is dat de Nederlandse verdediging getuigen in Turkije wil horen en daarbij aanwezig wil zijn, wat onder de Turkse wetgeving niet kan. Mede daardoor zijn al verschillende zaken tegen vermeende PKK-leden geseponeerd. Afgesproken is nu dat per geval wordt bekeken of het horen van getuigen inderdaad noodzakelijk is, en zo ja of de verhoren ook kunnen plaatsvinden met een Turkse advocaat erbij, of dat het toch noodzakelijk is dat er een Nederlandse advocaat aanwezig is. ‘Dit soort problemen is prima oplosbaar zonder de juridische systemen van zowel Turkije als Nederland te ondermijnen’, zo liet Hirsch Ballin weten aan het eind van zijn bezoek aan Turkije. ‘Daar gaan beide landen zich voor inzetten, want ons belang is hetzelfde, namelijk een effectieve criminaliteitsbestrijding.’
Of de afspraken ook gevolgen hebben voor de Bossche rechtszaak, kon de minister niet zeggen. Daar zullen juristen die bij de zaak betrokken zijn, zich nu over buigen.
 

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel