Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

WAT IS JOUW WENS VOOR 2009?

Met die vraag ging maandblad Onze Wereld de wereld rond. Hieronder mijn bijdrage uit Turkije.

Wie: Aylin Atalay

Leeftijd: 30

Beroep: docent Engels

Een sterke oppositiepartij. Dat is Aylin’s wens voor 2009. Eentje die de seculiere republiek verdedigt, maar alsjeblieft, eentje die óók constructief meedenkt over Turkije’s toekomst en die niet alleen maar polariseert. “Dit voorjaar zijn er verkiezingen en ik weet totaal niet waar ik op moet stemmen”, zegt Aylin. “Ik wil niet weer op de grootste oppositiepartij CHP stemmen, alleen maar omdat er geen alternatief is. Turkije heeft een betere oppositiepartij nodig. Er zijn veel mensen zoals ik, die de polarisatie zat zijn en een partij wensen die de regering op een opbouwende manier tegengas geeft.”

 

De polarisatie in de politiek weerspiegelt de polarisatie in de Turkse maatschappij. De regeringspartij AKP bestaat uit gelovige moslims, en seculieren in het land zijn bang dat de partij het land islamiseert. Die seculieren hebben eigenlijk nauwelijks een andere stem dan de CHP, de grootste oppositiepartij. Die het tot beleid heeft gemaakt simpelweg elk plan van de AKP af te wijzen.

Aylin herkent er haar familie een beetje in. Ze komt uit het westen van Turkije, uit Tracië, uit een streng-seculiere familie. CHP stemmen is traditie, de AKP tot groot gevaar bestempelen vaste prik. Aylin twijfelt aan die vaste waarheden. “Net zoals een heleboel Turken.  Maar er is geen enkele partij die mij vertegenwoordigt en die ook nog een beetje gewicht in de schaal kan leggen. Dat vind ik erg, want daardoor blijft Turkije hangen in de tweedeling tussen islam en seculier.”

De tijd dringt: de verkiezingen zijn in maart. Aylin ziet zichzelf in gedachten al staan in het stemhokje, en gruwelt even hard bij de gedachte AKP te stemmen als de CHP haar vertrouwen te geven. “Een goede oppositiebeweging zou een eind maken aan mijn verkiezingstwijfel, en Turkije een stap verder helpen op weg naar meer politieke en maatschappelijke rust. En wie weet misschien zelfs tot iets minder zwart-wit denken in mijn familie.”

1 Comment »

One Response to “‘Ik wens Turkije een sterke oppositiepartij’”

Comments

 1. Orhan dec 29 2008 / 8am

  Tis spijtig dat er mensen zijn die de Akp ´ de huidige regering ´
  bestempelen als mensen die Turkije gaan Islamiseren.
  Iedereen is vrij te doen wat hij of zij wil.Vroeger kon dat niet met de Chp ´ de oppositie´.Vele moslims konden en kunnen nu ook niet door de Chp en haar aanhangers een hoofdoek dragen en naar school gaan.Een land waar 90% van de populatie moslim is.Onderdrukking door de minderheid van de meerderheid.Raar he.In andere landen is dat meestal omgekeerd.Maar ja in Turkije zitten ze als MAFFIA overal verspreid.Zie de laatste tijd in de media.ERGENEKON maffia.Turkije proberen omver te brengen.WIE?Gepensioneerde generaals, bazen van grote kranten , politie en leger , schrijvers en noem maar op.Zij noemen zich de seculieren en proberen de gedachten van Ataturk in leven te houden.Moest Ataturk nog leven zal hij ze wel levend begraven.De meesten die de Chp steunen.Tis toch dom om nog voor de Chp te stemmen als je weet dat de meesten die Chp minded zijn met dezelfde ideeën lopen als die maffiosie die nu vastzitten.Akp is op de goede weg en het zijn zij die Turkije een nieuw leven hebben gegeven.Turkije zal verder groeien en sterker worden.Iedereen in Turkije heeft vrijheid van meningsuiting en Turk,Koerd,Soenniet,Aleviet of Armeen leven samen en niemand heeft er problemen mee.Degenen die een probleem hebben zijn degenen die Turkije graag zien uit een vallen.
  Beste mensen het wordt tijd dat men eens begint te beseffen dat er dingen veranderen in Turkije waardoor de levensstandaard en sociaal leven op vooruitgaat.
  De seculieren kunnen hun zakken niet meer vullen en dat is het probleem.
  Met vriendelijke groeten.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel