Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Onrust op de onroerend goed-markt in Turkije: door een uitspraak van het Hooggerechtshof kunnen buitenlanders voorlopig geen onroerend goed kopen in het land. Dat heeft ook gevolgen voor particulieren die een vakantiehuis willen kopen in Turkije.

“Ben ik nu mijn geld kwijt?”, vraagt de Nederlandse Peter via de mail aan zijn adviseur op de Turkse huizenmarkt, Tugrul Sezgin. En Claudia mailt: “Hoe zit dat nu met die nieuwe wet? Gaat dit problemen geven bij de aankoop van een huis?” Tugrul kan zijn cliënten gerust stellen, zegt hij in vlekkeloos Nederlands vanuit Kusadasi aan de Turkse kust: “Aankopen in Turkije worden niet afgeblazen, niemand raakt geld of eigendom kwijt. Het gaat alleen wat langer duren voor er een officieel eigendomsbewijs kan worden afgegeven. Maar het is natuurlijk wel erg vervelend ja, juist nu voor het begin van het seizoen.”
Het is niet de eerste keer dat de onroerend goedmarkt voor buitenlanders in zwaar weer verkeert in Turkije. In 2006 werden er maatregelen afgekondigd om te verhinderen dat buitenlanders te veel Turkse grond in handen zouden krijgen. Een specifiek wetsartikel gaf de overheid de mogelijkheid buitenlanders onder bepaalde omstandigheden toch toestemming te geven een flinke lap te kopen. Met het doorvoeren van die wet werd echter te lang gewacht, waardoor het Hooggerchtshof nu heeft bepaald dat alle verkopen aan buitenlanders in de ijskast worden gezet tot de wet tot in de puntjes klopt. De regering zegt het snel te regelen, maar ondertussen brengt de onrust onzekerheid voor particulieren en regelrechte bedrijfsschade voor buitenlandse investeerders en daarmee voor de Turkse economie.

Peter Huisman, werkzaam voor Alanya Makelaardij in Zuid-Turkije, heeft al een oplossing bedacht voor zijn Nederlandse klanten: hij adviseert ze een Turkse BV in het leven te roepen. “Die BV is een Turkse rechtspersoon, en die kan wel onroerend goed aanschaffen. Over een paar maanden kun je het huis dan op je eigen naam laten zetten en de BV weer opdoeken. Ik verwacht dat het nog maximaal een half jaar duurt voor de juridische problemen zijn opgelost.”
Voor twee cliënten gaat Huisman waarschijnlijk inderdaad BV’s oprichten, maar er zijn er ook die voorlopig even van een transactie afzien. “Dat snap ik wel”, zegt hij, “want zulk soort onrust maakt mensen onzeker. Ook al wordt de wet snel gerepareerd, het vertrouwen in de markt krijgt hierdoor een enorme klap. Terwijl dat vertrouwen sinds de onrust in 2006 nou net weer was hersteld.”

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Huis kopen in Turkije voorlopig onmogelijk at Journalist in Turkije | Huur van Vakantiehuizen jun 28 2009 / 9am

    [...] verdergezet: Huis kopen in Turkije voorlopig onmogelijk at Journalist in Turkije Share and [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel