Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Duizenden Koerden hebben in Turkije’s grootste stad Istanbul gedemonstreerd tegen de beslissing van de Verkiezingsraad om zeven onafhankelijke Koerdische kandidaten uit te sluiten van verkiezingsdeelname. Op het centrale Taksimplein werd een vlag rondgedragen van de afscheidingsbeweging PKK en waren portretten te zien van Abdullah Öcalan, de leider van die organisatie. De politie hield zich lange tijd op afstand, maar greep in toen aan het eind met stenen en molotovcocktails werd gegooid.

De geweerde kandidaten, onder wie de bekende activiste Leyla Zana, mogen niet meedoen aan de verkiezingen omdat ze ooit zijn veroordeeld voor misdaden die aan terrorisme worden gelinkt. De woede bij de demonstranten was groot. Zij stelden dat de Turkse regering helemaal niet geïnteresseerd is in een oplossing voor het conflict met de Koerden. Ook in het zuidoosten van Turkije werd gedemonstreerd.

,,De Koerdische opening, waarmee de regering de Koerdische kwestie wilde oplossen, was één grote leugen. Er is nog niet eens Koerdisch onderwijs!”, zei studente Pinar Aydemir, die met onder andere haar oma was komen demonstreren. ,,De regering wil geen vrede. De acties van het leger tegen de PKK zijn nooit gestopt, ondanks een staakt-het-vuren van de PKK”, aldus Aydemir. “Wij willen vrede, maar we zijn klaar voor oorlog.”

Volgens de demonstranten was het de eerste keer dat de PKK-vlag en het portret van Öcalan zo prominent aanwezig waren op het Taksim-plein. De PKK-leider zit sinds zijn geruchtmakende arrestatie in 1999 gevangen. Degenen die vlag en portretten droegen, hadden zich met grote sjaals onherkenbaar gemaakt. Verder zijn er vooral gele vlaggen van de BDP, de Partij voor Vrede en Democratie. Zij steunen de zeven kandidaten die nu van deelname aan de verkiezingen zijn uitgesloten: door met onafhankelijke kandidaten mee te doen, omzeilt de pro-Koerdische partij de kiesdrempel van tien procent.

Eén van de geweerde kandidaten, parlementariër Sebahat Tuncel, sprak de menigte toe. ,,Koerdistan is trots op jullie”, zei zij tegen de demonstranten. ,,De regering kan ons niet stoppen, de Verkiezingsraad kan ons niet stoppen, wij zijn deze strijd begonnen en we gaan door.”

De BDP heeft de regering opgeroepen de verkiezingen met een maand uit te stellen, zodat de partij andere onafhankelijke kandidaten kan registreren. De kans dat dat gebeurt, lijkt klein, en in dat geval overweegt de BDP de verkiezingen te boycotten. Oppositiepartij CHP heeft het parlement opgeroepen in noodzitting bijeen te komen om een oplossing te vinden en desnoods met een snelle procedure de kiesdrempel te verlagen. Het parlement is sinds deze week op reces voor de verkiezingscampagne. De verkiezingen zijn op 12 juni.

 

3 Comments »

3 Responses to “Grote Koerdische demonstratie in Istanbul”

Comments

 1. Saime apr 21 2011 / 10am

  Deze beslissing van de Algemene Kiesraad in Turkije berust niet op een juridische grondslag, maar puur politiek. Tot op heden geldt er in Turkije een kiesdrempel van 10 procent, wat opzich al ondemocratisch is. Ik als BDP ga op de BDP stemmen, maar als ze vervolgens de drempel van 10 procent niet halen gaat mij stem naar AKP waar ik totaal niet op wil stemmen…Dus ondemocratisch….Al een lange tijd geven de journalisten, deskundigen, politieci en het volk aan dat de kiesdrempel of verlaagd of afgeschaft moet worden, maar AKP (de regering) geeft geen gehoor en gaat door met zijn ondemocratische handelen. De beslissing van de Algemene Kiesraad die een verbod heeft opgelegd aan 12 Koerdische politieci geeft een steun in de rug van de AKP en geeft aan dat ze onder een hoedje spelen. Ze hebben dit verbod nu in het leven geroepen omdat de koerdische politieci die nu in de BDP zitten zich als onafhankelijke kandidaten opstellen en zo de kiesdrempel willen omzeilen!! Waar is de democratie??? Waar zijn de mensenrechten en waarom geeft Europa hier geen gehoor aan??? Dit is toch een kandidaat- lidstaat van de EU?? Dit mogen jullie niet laten gebeuren. We zullen zien of de economische belangen hoger liggen dan de mensenrechten waar de EU zo beroemd voor is!

  Gulten Kisanak zit nu in het parlement, dus bijna vier jaar. Maar ze mag niet deelnemen aan de verkiezingen omdat ze een strafblad zou hebben. Waarvoor heeft ze een strafblad??? Ze heeft gedemonstreerd tegen de genocide op de Koerden in Irak (Halepce), door Saddam. We weten allemaal dat de grondwet in Turkije gammel is en dat er veel moet gebeuren om het tot een democratische staat om te toveren… Het voorbeeld van Gulten kisanak was er maar een van de 12 leden die niet deel mogen nemen. Totaal ondemocratisch en onrechtvaardig, er is niets in haar situatie veranderd sinds de verkiezingen in 2007, het probleem is alleen dat het Koerdische volk van haar houdt, haar geloven en op haar willen gaan stemmen, en natuurlijk moeten de ondemocratische krachten in Turkije hier weer een stokje voor steken. Leyla Zana mag ook niet meedoen met de verkiezingen, waarom? Strafblad!! Toen zij in de jaren negentig werd beedigd had ze haar belofte gedeeltelijk in het Koerdisch afgelegd, wat voor staf kreeg ze nadat haar ministeriële onschendbaarheid werd opgeheven? levenslang, ze werd door Amnesty bestempeld als een gewetensgevangene en kwam na ruim 9 jaar cel vrij…Vrijheid van meningseiting hoooo maaar…Als je in Turkije een stem hebt, heb je ook een strafblad. Maar dan moeten ze even verder kijken, want Abdullah Gul en de minister president Recep Tayip Erdogan zijn zelf ook veroordeelg geweest??? Dan mag hij wel besturen? Scheer dan iedereen over een kam! We zullen zien, Turkije is nu een tikkende tijdbom, die de regering heeft ingesteld!! De tolerantie van de Koerden is niet hoog meer, ze hebben te veel tijd, levens en rechten verloren. Als je eenmaal vrijheid hebt geproeft wil je nooit meer monddood worden en als een slaaf leven…There is no way back!! Yan Azady Yan Azay Op naar een mooi Turkije, een vredig Turkije, een democratisch Turkij, een Turkije waar we allemaal trots op kunnen zijn en niet een Turkije waar ik mij nu zo erg voor schaam!!!

Blog posts on this article

 1. Islamist Erdogan maakt zich zorgen over ‘Radicalisering’ in Nederland | Middle East news, articles, opinion and analysis | CrethiPlethi.com jun 11 2011 / 3pm

  [...] eigenhandig weer de nek omgedraaid. Voor de verkiezingen van 12 juni is de Koerdische minderheid opnieuw buitenspel gezet door de op macht beluste [...]

 2. Feest en teleurstelling at Journalist in Turkije jun 24 2011 / 10am

  [...] deden het goed, nadat het ze eerder nog werd verboden zich verkiesbaar te stellen (waarover je hier en hier kunt lezen). Groot feest bij de BDP en haar aanhangers: ze gaan van 22 naar 36 zetels in [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel