Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL (ANP) – Het onderzoek naar de dood van de Turkse president Turgut Özal, die in 1993 officieel aan een hartaanval overleed, duurt nog steeds voort. Dat heeft het hoofd van de gerechtelijke forensische dienst, Haluk Ince, vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. Hij sprak eerdere berichten in de media tegen dat in de stoffelijke resten van Özal het gif strychnine was gevonden.

Ince zei dat er ,,enkele bevindingen” zijn gedaan, maar dat het nog te vroeg was om daar conclusies aan te verbinden over de doodsoorzaak.
De resten van de president werden vorige maand opgegraven op last van de openbaar aanklager. Özal overleed officieel aan een hartaanval, maar er zijn altijd vermoedens geweest dat hij zou zijn vermoord. Destijds werd al gespeculeerd over moord en raakten bloedmonsters zoek voordat ze konden worden onderzocht. Ook Özals vrouw en zoon zeiden dat de president geen natuurlijke dood is gestorven.

Het Turkse dagblad Bugün berichtte vrijdag op basis van de eerste resultaten van het autopsierapport dat het ‘rattengif’ strychnine is gebruikt. Het forensisch onderzoeksbureau zou volgens de krant aan de minister van Justitie hebben laten weten dat de hoeveelheid van het gevonden gif niet voldoende is om er zeker van te zijn dat het ook tot de dood van de president heeft geleid.

De president was begin jaren 90 in onderhandeling met Abdullah Öcalan, voorman van de gewapende Koerdische groep de PKK, over een politieke oplossing voor de Koerdische kwestie. De kwestie was omstreden, omdat in die tijd ook het geweld tussen het Turkse leger en de PKK toenam.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel