Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Tienduizenden mensen hebben in verschillende Turkse steden geprotesteerd tegen censuur op internet. Vooral in Turkije’s grootste stad Istanbul en in de westelijke kuststad Izmir was de opkomst groot.

In Istanbul waren zeker 15.000 mensen op de been, vooral jongeren tot een jaar of 35. De protesten richtten zich tegen internetcensuur in het algemeen, maar in het bijzonder tegen een nieuw en vergaand plan van de regering: de introductie van internetfilters. Iedereen met een internetabonnement moet vanaf eind augustus kiezen voor een filter. Er is bijvoorbeeld een kinder- en familiefilter, maar ook een ‘standaard’, dat internet biedt zoals het nu in Turkije is.

Grootste probleem van het filter is dat de overheid de mogelijkheid krijgt de toegang tot websites te sluiten zonder dat er een rechter aan te pas komt. Welke sites met welke filters onbereikbaar worden en wat precies de criteria zijn per filter, wordt niet openbaar gemaakt. Ook wordt het onmogelijk technische foefjes te gebruiken on afgesloten sites alsnog te bereiken. Een fundamentele inbreuk op de burgerrechten, oordelen deskundigen.

Internetcensuur is al jaren een groot probleem in Turkije: de toegang tot duizenden sites is afgesloten. Het filtersysteem wordt gezien als een stap naar verdere censuur, terwijl er, ook vanuit de EU, juist wordt aangedrongen op wetten die de vrijheid op internet vergroten.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel