Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Enkele duizenden  mensen hebben zondag in de Turkse stad Istanbul geprotesteerd voor meer persvrijheid. Sinds vorige week twee prominente journalisten werden opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij pogingen de AKP-regering omver te werpen, is de solidariteit onder Turkse journalisten toegenomen.

De eis voor meer persvrijheid werd kracht bijgezet door met meedragen van vele portretten van opgepakte journalisten. Inmiddels zitten in Turkije 68 journalisten achter de tralies. Daaronder zijn Koerden die over de Koerdische kwestie schreven, maar ook steeds meer verslaggevers die op de een of andere manier in verband worden gebracht met Ergenekon, een groep bestaande uit onder andere (oud)militairen die een complot zou smeden tegen de staat.

Sinds het Ergenekon-onderzoek begon, in 2007, werden vooral journalisten opgepakt die sterk anti-AKP en pro-leger waren. De vorige week opgepakte onderzoeksjournalisten behoren echter tot degenen die voor het eerst publiceerden over coupplannen en door iedereen als onverdacht worden beschouwd. Veel protesterende journalisten droegen de slogan ‘Ik was stil, maar nu komen ze mij halen’ mee. Overigens zijn niet alleen de arrestaties een probleem, maar ook de lange voorarresten: sommige journalisten zitten al twee jaar in voorarrest zonder dat het begin van een proces in zicht is.

De voorzitter van het Platform voor Persvrijheid, Ercan Ipekci, riep op tot onmiddellijke vrijlating van alle gevangen journalisten. De politie hield zich tijdens de demonstratie op afstand.

1 Comment »

One Response to “Demonstratie voor persvrijheid in Turkije”

Comments

  1. evelien mrt 18 2011 / 9am

    Het lijkt er op dat iedereen eindelijk wakker begint te worden…., alhoewel “iedereen”.

    Mooie nieuwe foto trouwens!

    Groet!

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel