Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

DIYARBAKIR – Duizenden mensen verlaten de stad Van in het zuidoosten van Turkije, die in minder dan drie weken tijd twee keer door een aardbeving werd getroffen. De migranten zeggen in Turkse media dat de stad niet leefbaar is: er is nauwelijks electriciteit, en het leven in tenten wordt steeds moeilijker nu het sneeuwt.

De eerste aardbeving, op 23 oktober, kostte het leven aan ruim 600 mensen en maakte duizenden dakloos. Bij de tweede tweede beving, afgelopen woensdag, kwamen rond de veertig mensen om. Veel verzwakte gebouwen stortten alsnog in. Het openbare leven komt nauwelijks weer op gang: scholen zijn tot begin december dicht, veel winkels zijn gesloten en ’s avonds is de stad aardedonker wegens gebrek aan electriciteit.

Inmiddels sneeuwt het in Van, een stad met zo’n vierhonderdduizend inwoners. Het leven in tenten is moeilijk vol te houden, en tv-zenders laten beelden zien van mensen die geen tent hebben en hurkend onder een afdakje een verstrekte maaltijd naar binnen lepelen. Duizenden mensen wachten niet op verbetering, maar verlaten de stad per bus of auto. Ze brengen de winter door bij familieleden elders in Turkije. De mensen zonder vervoer, geld of familieleden buiten de stad, blijven achter.

 

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel