Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com
ISTANBUL (ANP) – De Nederlandse Patriots die mogelijk al meteen na de jaarwisseling in Turkije worden gestationeerd, komen waarschijnlijk bij de stad Adana, op zo’n honderd kilometer van de Syrische grens. Adana is de vijfde stad van Turkije. Buitenlandse militaire aanwezigheid is er niet ongewoon: al sinds de jaren vijftig is er een belangrijke Amerikaanse luchtmachtbasis gevestigd.

De stad heeft 1,5 miljoen inwoners en is modern, ligt vlakbij de Middellandse Zee en is een belangrijk economisch knooppunt. Daarnaast staat de regio rondom Adana bekend als één van de vruchtbaarste gebieden ter wereld: er wordt op grote schaal groente en fruit verbouwd, maar ook katoen.

Adana is vooral flink gegroeid in de jaren negentig van de vorige eeuw. De strijd tussen de gewapende Koerdische groep de PKK en de staat was toen op haar felst, er werden honderden dorpen verbrand in het Koerdische zuidoosten van Turkije en vele Koerden zochten een veilig heenkomen in de stad.

Koerden in Turkije steunen de felle anti-Assadpolitiek van de regerende AK Partij over het algemeen niet. Zij geloven dat premier Erdogan zich vooral wapent tegen de Koerdische bevolking van Syrië, die pal aan de Turkse grens woont en de afgelopen maanden de facto onafhankelijkheid heeft opgebouwd. Het Vrije Syrische Leger heeft in Koerdisch gebied niet veel te vertellen. De dienst wordt uitgemaakt door de Democratische Eenheidspartij, de PYD, de Syrische equivalent van de PKK.

In Adana is, zo meldde persbureau Reuters eerder dit jaar, een geheime basis gevestigd waar Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar militaire inlichtingen verzamelen en doorgeven aan het Vrije Syrische Leger. Of die gevestigd is op de Amerikaanse basis bij de stad, is niet bekend.

Met de komst van de Nederlandse Patriots speelt Adana weer een grotere rol in de Turkse en internationale Syrië-politiek. Hoewel de Koerden de Turkse politiek betreffende Syrië afkeuren en ook veel Turken, zeker die dichtbij de Syrische grens, die niet steunen, wordt niet verwacht dat de komst van Nederlandse Patriots tot spanningen of protesten in de stad zal leiden.

Overigens, de Nederlandse militairen mogen zich opmaken voor een hete zomer. In juli en augustus is Adana één van de warmste steden in Turkije: de temperatuur loopt er dan makkelijk op tot 43, 44 graden Celsius. Veel inwoners van de stad vertrekken dan naar optrekjes in de bergen ten noorden van de stad om de hitte te ontlopen.

4 Comments »

4 Responses to “Adana weer stapje belangrijker in Syrië-politiek”

Comments

 1. Mehmet dec 28 2012 / 12pm

  Nederland had in het verleden moeilijk gedaan met het lenen van Patriots

  Turkije moet zo snel mogelijk zijn eigen patriots ontwikkelen en zich verlossen van deze afhankelijkheid.

  Mehmet

 2. Mark jan 01 2013 / 11pm

  Nederland heeft nooit moeilijk gedaan!
  Turkije zal zelf nooit in staat zijn zo’n systeem te ontwikkelen maar dat is niet nodig, daarom zit het land bij de Navo

 3. Mehmet jan 02 2013 / 3pm

  Turkije kan de Navo niet vertrouwen.

  Europa en Amerika is onbetrouwbaar als bondgenoot. Zij steunen actief terrorisme.

  Turkije was voor 86% voor zijn defensie afhankelijk van het westen.

  Na 10 jaar voor 50% maar nog eens binnen 10 jaar moet dat gereduceerd worden tot 0%.

  Het is een feit dat in de wereld alleen landen met een eigen defensie industrie vinger in de pap hebben en de anderen verder niets te zeggen hebben.

  Mehmet

  Turken moeten op eigen kracht kunnen staan dan pas kan de Pkk verslagen worden.

 4. Mehmet jan 02 2013 / 4pm

  Mark Jan,

  Jij acht waarschijnlijk Turken achterlijk….

  Ok ik zal je drie namen van wetenschappers vertellen die tot de grootste wetenschappers behoren in de afgelopen 2000 jaar waar bijna niemand van weet dat ze Turkse genen hebben.

  01 – Lokman Hekim….voornamelijk arts….maar ook een zeer grote denker, hij staat zelfs in de Koran.

  02 – Ibni Sina. Latijnse naam Avicenna… eerst dacht men in Europa dat hij Grieks was omdat hij een Griekse naam had. Trouwens de Kerk had die naam verzonnen bij het vertalen van zijn werk….later werd hij een Arabier genoemd omdat hij de Arabische schrift gebruikt had….nog later dus nu wordt hij Perzisch genoemd omdat hij in het Perzistisch schreef….Men moet nog steeds leren accepteren dat hij een Turk was….hij zei in zijn schrijven zelf dat hij van geboorte Turks is en hij had ook veel kritiek gekregen in zijn jongere tijd omdat hij niet goed perzisich sprak… Hij is notabene geboren in een Turken land… maar ja.

  03 – Nicola Tesla…geboren in Kroatie, Servische ouders…steenworp afstand van de Turks/Ottemaanse grens…
  als je verder kijkt zul je zien dat zijn voorouders gewoon uit Hongerije vandaan komen….en hij genetisch van Hongaars afkomst is….het is een keiharde feit dat de Hongaren Turken zijn.

  Verder Turkije van nu doet enorm veel wetenschappelijke grote uitvindingen die westerse media geheim houden en niet proberen door te vertellen…potdicht….

  Koerden zijn trouwens ook best slim….zij zijn een volk dat in het midden van drie grote beschavingen leven: Griekenland, Bagdad en Buhara..

  Mehmet

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel