Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

In het noordwesten van Turkije hebben zeker honderd mensen geprobeerd een Koerdische familie te lynchen. Daarbij raakten 18 mensen gewond. Dat meldden Turkse media dinsdag.

Het incident gebeurde in de provincie Sakarya, ten oosten van Istanbul. De Koerdische familie was uit het zuidoostelijke Diyarbakir gekomen om te helpen bij de hazelnootoogst. Volgens de berichten begon een kleine groep de Koerden klappen te geven. Steeds meer Turken sloten zich aan bij de lynchpoging. De familie heeft laten weten de oogst voor gezien te houden en terug te keren naar Diyarbakir.

Het is niet duidelijk of het voorval iets te maken heeft met oplopende spanningen tussen Koerden en Turken na de bomaanslag in de stad Gaziantep vorige week. Daarbij kwamen negen burgers om het leven. Het is nog niet bekend wie achter de aanslag zit, maar beschuldigende vingers wijzen naar de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Dergelijk geweld tegen minderheidsgroeperingen is geen uitzondering in Turkije. Behalve Koerden zijn ook homo’s, transseksuelen, alevieten en Armeniërs geregeld slachtoffer.

(woordgebruik in artikel enigszins aangepast naar aanleiding van discussie hieronder)

Lees ook dit artikel, gepubliceerd in Wordt Vervolgd, over haatmisdrijven in Turkije.

8 Comments »

8 Responses to “Achttien Koerden gewond bij lynchpartij”

Comments

 1. coby aug 31 2012 / 7am

  verwarrend, bij een lynchpartij vallen toch doden? Hier wordt vermeld dat de Koerden de oogst voor gezien hielden, dus waren ze nog in staat om te vertrekken.

 2. Fréderike Geerdink aug 31 2012 / 3pm

  Coby, klopt, het woord is in de kop niet zo handig gekozen, maar ‘poging to lynchen’ was te lang… Maar in het artikel wordt telkens over ‘poging’ gesproken, dus daar klopt het wel. Maar helemaal gelukkig is de kop niet nee, daar ben ik het mee eens.

 3. Anna Broos sep 02 2012 / 2pm

  Dag Frederike,
  De laatste weken heb ik je niet goed gevolgd, ben zelf een ingewikkeld stuk aan het schrijven over management in Chinese bedrijven, maar vind het het heel goed dat je zo bezig bent met een een boek over de Koerden. Eindelijk kan ik dan een betrouwbaar boek lezen over een onderwerp waar te veel en te weinig over gezezegd wordt. Ik was in 2009 in Dersem en Dyarbakir en Dogubayzit als watcher van de verkiezingen. Het raakt me diep wat daar gebeurt. Wanneer komt je boek uit?
  Vriendelijke groet Anna Broos

 4. Bora sep 03 2012 / 6pm

  Kopje is alleen maar bedoeld om mensen te shockeren. Turken moeten natuurlijk als monsters afgebeeld worden anders is het niet spannend genoeg.

 5. Bora sep 04 2012 / 12pm

  oh en als u woorden gebruikt zoals lynchen dan is het toch wel de bedoeling dat u als journalist weet wat het betekent. Ik zal u helpen,definitie hieronder. Ook is het belangrijk dat u geen leugens propageerd.Ik leef ook in Turkije en tot op heden is niemand gelynched mocht dat wel zo zijn kom dan met feiten.

  Definitie:
  Lynchen is het doden van een slachtoffer of misdadiger zonder vorm van een proces door een woedende volksmenigte. Het is een vorm van eigenrichting.

 6. Fréderike Geerdink sep 04 2012 / 12pm

  Bora, daarom staat er in het artikel dus ook ‘poging tot’. Wel lezen he. Over de kop: zie eerdere comments en mijn reactie.

 7. Bora sep 04 2012 / 1pm

  moet ık het lezen?!… Er staat toch duidelijk,ik citeer
  “De lynchpartij gebeurde in de provincie Sakarya, ten oosten van Istanbul”

  Wellicht is het een idee uw artikelen door een ander te laten lezen alvorens het te publiceren. Het is maar een ideetje.

 8. Fréderike Geerdink sep 04 2012 / 1pm

  Oké, ik had vaker ‘poging tot lynchen’ moeten gebruiken. Niet zorgvuldig genoeg gekozen. Sterker nog, ik pas het nu even aan, zodat de fout hier tenminste hersteld is. De discussie over het woordgebruik is dus na de aanpassing niet meer helemaal te volgen, sorry, maar de fout corrigeren lijkt me de beste zet.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel