Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Twee Turkse mensenrechtenorganisaties en een actiegroep hebben bij de aanklager in Turkije’s hoofdstad Ankara aangifte gedaan tegen Kenan Evren, de leider van de militaire coup in 1980. Berechting van de gepensioneerde militair is mogelijk sinds de Turkse bevolking gisteren in een referendum haar goedkeuring gaf aan een pakket grondwetswijzigingen. Ook tegen andere hoge militairen die bij de coup betrokken waren, is aangifte gedaan. Dat melden verschillende Turkse media maandag.

Kenan Evren is inmiddels 93 jaar en leeft als vrij man in Marmaris, aan de Turkse westkust. Toen vorig jaar bekend werd dat regeringspartij AKP de grondwet zo wilde aanpassen dat berechting van coupplegers mogelijk zou worden, maakte hij bekend nog liever zelfmoord te plegen dan voor het gerecht te verschijnen. het verhaal gaat dat hij een pistool heeft met één kogel, precies voor dat doel. Wat de aanklager met de aangifte gaat doen, is nog niet bekend. Vanwege de hoge leeftijd van zowel Evren als andere coupplegers, is vervolging niet vanzelfsprekend.

Het artikel dat berechting van coupplegers mogelijk maakt, was nauwelijks omstreden bij het referendum van gisteren: alle partijen in het parlement steunden de wijziging.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel