Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In de Turkse metropool Istanbul is donderdagochtend voormalig legerchef Ismail Hakki Karadayi in hechtenis genomen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de zogeheten ‘postmoderne coup’ van februari 1997, waarbij het leger via een memorandum de regering tot afdwingen dwong.

Karadayi was de hoogste legerbaas tussen 1994 en 1998. In zijn periode, in 1996, kreeg in Turkije voor het eerst een islamist de leiding over de regering, namelijk Necmettin Erbakan. Het leger, destijds nog stevig in het zadel als hoeder van de Turkse variant van het secularisme, vreesde teveel religieuze invloed in de politiek, en dwong Erbakan op te stappen. Omdat het leger zijn macht zonder tanks liet gelden, is de gebeurtenis de geschiedenis ingegaan als ‘postmoderne coup’.

Vorig jaar werden ook al hoge voormalige legerfunctionarrissen in de kraag gevat in verband met dezelfde zaak. Onder hen was toen de tweede man na Karaday, Cevik Bir. Hij zit nog steeds vast. Karadayi wordt nu van Istanbul naar hoofdstad Ankara gevlogen, waar hij zal worden verhoord.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel