Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ULUDERE – In zuidoost Turkije is vrijdag herdacht dat precies een jaar geleden 34 burgers, waaronder twintig minderjarigen, omkwamen bij een bombardement van het Turkse leger. Behalve verdriet was er woede: de regering heeft nog steeds geen openheid van zaken gegeven over de precieze toedracht van het incident.

Twee minuten stilte voor de slachtoffers. Foto door mij, klik om te vergroten.

Zo’n vijfduizend mensen kwamen naar het plaatsje Gülyazi, waar de meeste van de slachtoffers vandaan kwamen. Veel Koerdische parlementsleden waren aanwezig. De leider van de Koerdische partij BDP, Selahattin Demirtas, hield een toespraak, waarin hij premier Erdogan verantwoordelijk hield voor het bombardement: ‘Waar we op wachten, is dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt, dat hij zegt dat hij het bevel tot bombarderen gaf en dat hij daarvoor zijn excuses
aanbiedt’.

Er waren geen regeringsvertegenwoordigers aanwezig bij de herdenking. Een dag eerder kwam er wel een delegatie van de grootste oppositiepartij de CHP haar steun betuigen aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Tot nu toe wordt aangenomen dat het bombardement een tragisch ongeluk was. De groep smokkelaars aan de Turks-Iraakse grens zou zijn aangezien voor een groep strijders van de gewapende Koerdische groep de PKK, die kampen heeft in de bergen op de grens. Vlak na het bombardement werd een commissie ingesteld in het parlement
om het incident te onderzoeken. De commissie zou afgelopen maart met de onderzoeksresultaten komen, maar dat werd keer op keer uitgesteld, nu weer tot januari.
Direct na het bombardement werden verschillende documenten tot ‘vertrouwelijk’ bestempeld, en die krijgt ook de commissie niet te zien. Juist die documenten zouden een licht kunnen werpen op de zaak.

Eén van de belangrijkste vragen die vooralsnog onbeantwoord blijft, betreft de uitwisseling  van informatie vlak voor het bombardement. Amerikaanse Herons gaven beelden door van een groep mensen aan de Turks-Iraakse grens, maar onduidelijk is of op basis daarvan het bevel tot de aanval is gegeven, en wie precies het bevel gaf. De plaatselijke legerposten wisten dat er in de regio veel werd gesmokkeld en dat werd altijd, en nog steeds, oogluikend toegestaan.
Vanwege het geweld in de regio is er weinig ander werk.

De legerposten waarschuwen de smokkelaars als er anti-PKK-acties gepland staan en ze dus beter niet op smokkelpad kunnen gaan, de smokkelaars laten het de grensposten weten als ze richting grens gaan. Of die communicatie verstoord is geweest of dat er geen rekening mee is gehouden, blijft een raadsel.

1 Comment »

One Response to “Uludere-bombardement herdacht”

Comments

 1. Mehmet jan 02 2013 / 4pm

  Nogmaals wie heeft er nadeel bij de dood van 34 onschuldige mensen !!!

  Kijk ik bene en Koerd.

  01 – Akp verliest stemmen
  02 – Het Turkse leger dat al een kopje kleiner is gemaakt door AKP en niets meer te zeggen heeft moet verantwoording afleggen bij de Turkse overheid, lees AKP. Geen soldaat zal durven onschuldige mensen te doden.

  Wie wordt blij bij de dood van 34 onschuldige Turkse burgers van Koerdische afkomst.

  01 – BDP … zij kunnen nu meer stemmen eisen en krijgen door AKP zwart te maken.
  02 – PKK wordt ook dolgelukkig van. Nu kunnen ze meer steun afdwingen.

  Mehmet

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel