Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft jaren geleden zijn handtekening gezet onder een besluit van de Turkse Nationale Veiligheidsraad om de invloedrijke Gülenbeweging uit te schakelen. De onafhankelijke Turkse krant Taraf onthulde dit document donderdag. Het uitlekken zet de afgelopen weken opgelopen spanning tussen Erdogan en de prediker Fethullah Gülen verder op scherp.

Fethullah Gülen

Fethullah Gülen

Vice-premier Bülent Arinc bevestigt het bestaan van het document, dat stamt uit 2004. Maar hij zegt dat het een voorstel was uit de Nationale Veiligheidsraad en dat de regering er nooit een beslissing over heeft genomen. In de Nationale Veiligheidsraad, die maandelijks wordt gehouden, bespreken de legertop, de premier, president en enkele ministers lopende politieke zaken.

De Gülen-beweging wordt geleid door de in de Verenigde Staten wonende Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Hij heeft ook in Nederland veel aanhang, en de beweging runt verschillende scholen en huiswerkbegeleidingsdiensten in Nederland. In Turkije zijn de banden tussen Erdoğan’s AKP en de Gülen-beweging altijd warm geweest. De aanhangers van de prediker bezorgden de AKP telkens haar verkiezingsoverwinningen.

De laatste jaren is er een machtsstrijd ontstaan tussen Erdogan en Gülen. De laatste weken lopen de spanningen verder op door regeringsplannen de zogeheten ‘dershane’s', privé-scholen die scholieren voorbereiden op het toelatingsexamen voor de universiteit, te sluiten. Onderwijs is de peiler van de Gülen-beweging. Ze bezit veel dershane’s en stoomt jonge Turken uit hun beweging daar klaar voor hoge posities in de maatschappij.

Het uitlekken van het document zet de relatie verder op scherp. Met de lokale verkiezingen die op 30 maart volgend jaar worden gehouden, kan dit een gevoelige tik betekenen voor de AKP.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel